Președintele PNL B-N, Ioan Turc, a anunțat astăzi, la 48 de ore de la investirea Guvernului Orban, că își dorește plecarea prefectului Ovidiu Frenț și a subprefectului Ciprian Ceclan. În ceea ce privește directorii de la serviciile deconcentrate, foarte mulți dintre ei provin din vechiul PNL, PDL sau din rândurile defunctului Partid Democrat. Activitatea lor va fi analizată și, abia după acel audit vor fi luate decizii. Câți dintre ei vor pleca acasă?
Prefectul și subprefectul
Noul Cod Admnistrativ ar fi trebuit să conțină un paragraf în care să fie specificat faptul că funcția de prefect și subprefect este una politică, pentru că numirea unui prefect ca reprezentant al Guvernului în teritoriu este apanajul premierului. NU este așa, doar că, la plecarea oricărui Guvern, normal prefectul și subprefectul ar trebui să facă front comun. Cu toate acestea, la ora actuală, situația este una mai specială, dat fiind faptul că, mai sunt doar câteva zile până la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, așă că, nu prea este timp de ceremonii.
Pentru cele două funcții există, cu siguranță, persoane doritoare să le ocupe, una dintre ele fiind Diana Morar, în ecuație intrând și Terente Ciui, Viorica Calo, Cristian Florian, pe listă existând trecute șase persoane. Funcția de subprefect va fi „distribuită”, probabil celor de la USR, PMP sau chiar UDMR, deși, încă nimeni nu confirmă acest lucru.
Comasarea ministerelor de la 25 la 16 va aduce schimbări și în serviciile deconcentrate, deși, foarte mulți dintre actualii șefi ai acestor servicii provin la „bază” din vechiul PNL, PDL sau PD. În BN există 67 de astfel de instituții repartizate pe 18 structuri ministeriale, evident aparținând vechii structuri guvernamentale.
Teoretic, dintre șefii de instituții aflați mai aproape de PSD, vizați ar putea fi Camelia Tabără, actualul inspector general al ISJ BN, funcție dorită de mai mulți liberali, Tabără fiind și șefa femeilor social-democrate. Pe același palier se găsește și finanțistul Cristian Parasca, o altă poziție dorită de unii dintre liberalii bistrițeni, cel mai cunoscut director al Finanțelor Publice BN fiind fostul lider și deputat Ioan Țintean. Despre plecarea celor doi, Bistrițeanul.ro a scris și AICI.
Ioan Bogolin de la DSVSA, este un profesionist desăvârșit și nu a avut niciodată activitate politică evident, în timp ce Emil Scurtu de la APIA, vine din rândurile vechiului Partid Democrat Liberal, este în apropirea pensionării și a avut o bună activitate la conducerea APIA. Nici Sever Roman de la APM BN nu a făcut politică, în timp ce Ani Bob de la AJPIS sau Otilia Râpan, AJOFM, sunt la bază vechi liberale, trecute împreună cu Ioan Țintean la ALDE, partid care la nivel național a susținut căderea Guvernului Dăncilă. Nici cu Otilia Berbecar de la ITM, problemele nu sunt foarte mari, politic vorbind.
La DSP e Anca Andrițoiu, deloc vizibilă politic în cadrul PSD, același lucru putându-se spune de Annabella Muzsi (SAJ), o altă profesionistă desăvîrșită, apropiată de UDMR. Poate, dar în cazul Cameliei Ilișuan ar putea există o decizie de înlocuire, dată fiind apropierea ei vizibilă de PSD, deși, Camelia Ilișuan se pricepe bine la tot ceea ce face la CJAS BN.
Foarte puțină politică spre deloc au făcut la Direcția de Tineret și Sport, Constantin Florian, vechi liberal și el, în timp ce fostul lider al TSD, Adrian Moldovan, director CSM Bistrița, se poate spune că a fost cam tras pe linie moartă din punct de vedere social democrat.
O schimbare ar putea interveni la Inspectoratul Județean de Poliție, în rest lucrurile par a fi în regulă și la Jandarmi, deocamdată. Nici Mircea Chira de la Statistică, pare să nu aibă probleme foarte mari.
Alin Cordoș