Se pare că Primăria Bistrița s-a trezit cu o amendă usturătoare pe cap, după ce, timp de aproape 10 ani, nu a s-a ocupat, conform legii, de o lucrare esențială pentru bistrițeni. „Cu nonșalanța specifică amatorilor, inconștienți și nepricepuți, acești indivizi care sunt puși de alegători o dată la 4 ani să își facă treaba după lege, au dormit liniștiți…!”
Cuvintele de mai sus aparți președintelui Partidului Verde filiala Bistrița, Marius Bălan. Acesta a ținut să-i informeze pe „bistrițenii iubitori de mediu și spatii verzi care au semnat petiția Nu Vrem Piața Centrală Mineralizată” – că, în urmă cu o lună Partidul Verde Bistrița și Asociația Bistrița Civică au luat atitudine.
Cele două organizații au depus plângeri la Garda Națională de Mediu din București dar și la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud.
Aceștia reproșează celor din Primăria Bistrița că „nu au catadicsit ca până la această dată să înceapă măcar cadastrarea spațiilor verzi în municipiu. Astfel, cu nonșalanța specifică amatorilor, inconștienți și nepricepuți, acești indivizi care sunt puși de alegători o dată la 4 ani să își facă treaba după lege, au dormit liniștiți!”, avertizează Marius Bălan, într-un comunicat.
Marius Bălan mai precizează că Registrul spațiilor Verzi ar fi trebuit să fie finalizat până în 2011.
Conform Asociației Bistrița Civică, este vorba despre o sancțiune contravențională deloc simbolică:
„De zece ani nu au fost în stare să finalizeze Registrul Spațiilor Verzi fapt pentru care au fost sancționați contravențional conform Legii nr.24/2007 a spațiilor verzi.
Și nu este o amendă simbolică, este vorba de 200.000 lei.
Consiliul local care va fi învestit după alegerile din 27 septembrie 2020 trebuie să impute această sumă celor vinovați, pe lângă alte multe sume plătite ilegal de la bugetul local.
Am sesizat Garda de Mediu Bistrița-Năsăud în această problemă, dar ei au fost mai rapizi, când au primit sesizarea noastră amenda fusese deja aplicată”, au comentat reprezentanții Bistrița Civică.
În procesul verbal de sancțiune contravențională este prevăzut și un termen de finalizare a înregistrării spațiilor verzi. Termenul limită este 1 octombrie 2020.
„Reamintim că pe site-ul Primăria Bistrița există doar o ilustrată frumos colorată, ca pe abecedarul clasei întâi, cu numele executantului care a fost plătit din banii publici și care a dat faliment, fără să mai execute lucrarea de cadastrare.
După alegeri vom cere în mod expres Curții de Conturi și Parchetului Bistrița ca cei vinovați să aducă banii de acasă. Cerem administrației să își facă timp și să respecte legislația românească pe probleme de mediu…”, a mai punctat Marius Bălan.
Foto deschidere @ Arhivă / Laurentiu Grec