Balconul poate fi mult mai mult decât un simplu spaţiu de depozitare. Indiferent de dimensiunile lui, acesta se poate transforma uşor într-un birou, zonă de relaxare sau de exerciţii fizice. Un balcon de mici dimensiuni se poate amenaja uşor, fără să ai nevoie de prea multe piese de mobilier sau accesorii.
Primăvara şi vara sunt anotimpurile perfecte pentru a amenaja balconul, deoarece vremea frumoasă începe să îşi intre în drepturi. Există mai multe moduri prin care poţi să faci din balcon o adevărată cameră. Descoperă câteva trucuri simple, dar de efect pentru a face din această zonă a casei un spaţiu cu adevărat util:
Zona pentru sport
În ultimii ani exerciţiile fizice acasă au devenit un stil de viaţă pentru foarte multe persoane. Într-adevăr este mult mai uşor să faci sport în intimitatea propriei case. Abonamentele la sală, la aerobic sau la piscină pot fi costisitoare, iar timpul pe care îl petreci în trafic se poate folosi în moduri mai bune.
Dacă îţi doreşti să faci sport acasă într-un mediu plăcut, atunci poţi să transformi balconul în zona ta de exerciţii fizice.
Vei avea nevoie întâi să eliberezi spaţiu, dacă acesta este ocupat cu alte lucruri, fie că este vorba de cutii, uscătoare de rufe sau dulapuri. Mai apoi, poţi începe să organizezi zona astfel încât să ai loc să faci sport.
Poţi păstra într-un colţ al balconului câteva piese de mobilier de mici dimensiuni, precum fotolii sau o canapea de două locuri. În restul spaţiului îţi poţi pune salteaua pentru exerciţii, ganterele, o coardă de sărit şi chiar şi un stepper mic. Dacă îţi place să asculţi muzică când faci mişcare, optează pentru o boxă smart pe care să o conectezi la telefonul mobil. În acest fel poţi să asculţi un podcast, melodiile preferate sau un audiobook cât timp faci sport.
Zona de relaxare şi dining
Balconul se poate transforma uşor într-o zonă de relaxare şi dining, unde să savurezi o cafea, micul-dejun, cina cu prietenii sau un pahar de vin cu partenerul. Nu ai nevoie de un set mare de mobilier, ci poţi opta pentru două fotolii şi o canapea din paleţi.
Dacă preferi mai mult spaţiu de stat jos, optează pentru un fotoliu colorat şi o canapea clasică de două sau trei locuri, în funcţie de dimensiunile camerei. Pentru a include şi o zonă de lectură, alege fotolii cu taburet, ca să poţi citi comod în orice moment al zilei.
Atunci când alegi piesele de mobilier pentru balcon, trebuie să te adaptezi la dimensiunile camerei. Dacă te bucuri de foarte mult spaţiu, poţi opta pentru un colţar de exterior, din material textil sau râtan.
Nu uita să adaugi şi o masă pentru a putea servi băuturi şi preparate diverse. Pe lângă piesele de bază, precum fotoliile sau canapeaua şi masă, decoraţiunile sunt şi ele binevenite. Alege vaze cu flori, plante decorative, rame foto sau ghirlande luminoase.
Zona de birou
Balconul îţi poate deveni birou. Acest lucru este o alegere inspirată, în special dacă lucrezi de acasă, fie la job, pentru hobby-ul tău sau pentru business-ul tău. Începe prin a găsi o masă sau un birou de dimensiuni potrivite balconului tău. Mai apoi, alege un scaun comod, care să îţi permită să lucrezi comod, fără dureri de spate sau posturi nefireşti.
Vei mai avea nevoie de cel puţin o priză în zona biroului, iar dacă nu ai deja în balcon, atunci va trebui să ceri ajutorul unui electrician. De asemenea, o lampă care să îţi ofere lumina de calitate e necesară, pentru momentele în care vei lucra seara.
Balconul poate deveni o cameră complet funcţională. Primul pas este să decizi cum îţi doreşti să foloseşti spaţiul. Acesta poate deveni zona de sport, de dining, de relaxare sau chiar birou, însă este important să decizi cum îl vei folosi înainte să începi amenajarea. Mai apoi tot ce trebuie să faci este să găseşti piesele de mobilier potrivite şi să le instalezi în cameră.