-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

AMBULANȚA pentru Monumente, de anul viitor și în Bistrița-Năsăud! Restauratorii, printre cei mai bine plătiți meșteri

O veste extraordinară pentru județul Bistrița-Năsăud! „Ambulanța pentru Monumente a selectat asociația Petrus Italus Trust să implementeze proiectul de salvare a monumentelor și în Bistrița-Năsăud”, a anunțat profesorul Cornel Ban.

Cu prilejul vernisajului – concert desfășurat luni la Chiraleș, voluntarii Petrus Italus Trust au anunțat că Ambulanța pentru Monumente va funcționa și în Bistrița-Năsăud.

„Este o mare onoare! Ei au luat legătura cu noi… Au câștigat premiul publicului Europa Nostra. S-a scris depre ei și în Washington Post sau Financial Times… Meșterul restaurator Teo Petrean este cel care va purta crucea acestui proiect”, a mai anunțat Cornel Ban.

Teo Petrean este profesor la Liceul de Arte „Corneliu Baba”, fiind cel care și-a asumat  restaurarea porților vechi identificate de asociația Petrus Italus Trust.

Am vrea să dăm viață acestor monumente care se află într-o stare mai mult sau mai puțin deteriorată. Vrem ca lumea să le vadă potențialul. Un asemenea concert îți deschide ochii în legătură ce ai putea face într-un asemenea edificiu. Dacă facem același lucru la Teaca și Vermeș, lumea va înțelege… Nu poți să lași așa ceva să-ți scape printre degete. Dacă le pierzi, le pierzi definitiv, nu le mai poți reconstrui… Ar fi butaforic…”, a mai spus profesorul Cornel Ban.

Sunteți cu toții invitați să susțineți proiectul Ambulanța pentru Monumente

Voluntarii Petrus Italus Trust și-au propus, între altele, salvarea bisericii din Vermeș. „Ne-am gândit să salvăm măcar o parte din nava bisericii de la Vermeș. Este o combinație de pictură gotică cu stucco-uri baroce suprapuse. E ceva absolut unic. Ideea ar fi să punem acoperișul. Restul va curge cumva de la sine”, subliniază Cornel Ban.

Valer Simion Cosma a subliniat că va fi nevoie și de voluntari în momentul în care se va derula proiectul de intervenție în Bistrița-Năsăud. „Din experiența lor în Sălaj, acolo unde muncesc și eu, știu că au mare nevoie de voluntari. Chiar dacă ei vin cu meșteri și specialiști pe care îi plătesc, nu prea se găsesc tineri dispuși să învețe meserie. Este o meserie de viitor – chiar dacă se ocupă cu semne ale trecutului…

Ar fi important să găsim niște voluntari tineri dispuși să învețe să lucreze cu lemnul sau cu piatra”, a punctat Valer Simion Cosma.

Profesorul Cornel Ban confirmă: una dintre cele mai bine plătite meserii este cea de restaurator.

Restauratorii au ajuns să fie foarte căutați. Vor veni prin PNRR câteva miliarde de euro pentru restaurări. Va fi un val întreg în următorii 10 ani. Deci cine investește în astfel de îndemânări va fi mult mai bine poziționat decât cineva care s-a gândit la o carieră alternativă…”, consideră Cornel Ban.

Nu e vorba doar de faptul că se salvează câteva clădiri. Este vorba că se formează niște specialiști”, a subliniat Valer Simion Cosma.

La Târgul Secuiesc au fost solicitați recent meșterii pietrari din Sibiu. Iar pe șantierele din sudul Transilvaniei vin să muncească tinerii din Toscana. Salariile în restaurări sunt acum competitive cu cele din Italia. „Cineva care vine la un curs de vară și începe să lucreze la Ambulanța pentru Monumente – recunoscută de Prințul de Wales – va învăța de la maeștri europeni de o prestanță extraordinară, va învăța de la sursă…”, afirmă Cornel Ban.

Valer Simion Cosma și Centrul pentru Studierea Modernității și Lumii Rurale va propune celor de la AFCN un proiect cu totul special. Acesta presupune organizarea unei tabere de restaurare, la Chiraleș.

Vom avea nevoie de cofinanțare. Sperăm să ne sprijine și instituțiile abilitate. Ne gândim să punem la punct o tabără de câteva săptămâni în care să fie implicați 15-20 de tineri. Ne-am bucura dacă ar fi inclusiv din sat, din această zonă. Asta ar fi ideea: să ajutăm și comunitatea locală să vadă beneficiile refuncționalizării acestei clădiri. Să fie câțiva studenți care să facă practică și cursuri teoretice. Pentru că biserica are o acustică extraordinară. Se pretează și la cursuri.

Iar tinerii ar putea lucra direct aici pe clădire cu Teo Petrean și alți meșteri care ar putea fi invitați. Totul s-ar putea finaliza cu o seară de muzică sau proiecții de film…”, a mai explicat Valer Simion Cosma.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...