Potrivit statisticilor, jumătate dintre românii care sună la 112 nu anunţă o urgenţă. Mulţi încă preferă să cheme Ambulanţa pentru dureri banale ori stări de febră, în loc să ceară ajutorul medicilor de familie sau centrelor de permanență. VEZI pentru ce cheamă bistrițenii salvarea:
România este țara în care Ambulanța are și ea nevoie de salvare. Serviciul de Ambulanță este de la an la an tot mai sărac. Nu lipsesc doar banii, ci și medicii și asistentele.
Nu mai este nici un secret că românii sună frecvent la 112 şi cer să fie duşi la un spital pentru banale dureri de burtă ori de spate şi stări uşoare de ameţeală – cazuri care, în mod normal, pot fi rezolvate de medicii de familie. Ba mai mult, unii chiar exagereză starea în care se află pentru a fi mai convingători.
În situația de a lucra fără suficient personal medical se află și Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud (SAJ BN). Chiar și așa, salvatorii lucrează la foc continuu și se asigură că fiecare bistrițean care nevoie de asistență medicală o va primi în cel mai scurt timp.
Potrivit unui raport de activitate pentru trimestrul al treilea din acest an, SAJ BN a fost solicitat să intervină la 8215 cazuri, incluzând solicitări de toate tipurile. Față de trimestrul II 2019, solicitările au scăzut cu 3%, iar față de trimestrul III 2018 cu 8%.
În total, în trimestrul III 2019, au fost asistate 6955 persoane, dintre care 6180 adulți și 775 copii. În aceeași perioadă, SAJ BN a fost solicitat să intervină la 133 de accidente rutiere și 129 de stopuri cardio-respiratorii.
Pentru ce cheamă bistrițenii Ambulanța?
Potrivit aceluiași raport al SAJ BN, din numărul total al solicitărilor, bistrițenii au chemat salvarea de 1324 de ori pentru dureri abdominale, spate și membre. Pe locul al doilea se află bolile nediagnosticate, pentru care echipajele medicale au fost solicitate de 771 de ori. Deși toate aceste solicitări și-ar fi putut găsi „alinarea” la medicul de familie, în 715 cazuri bistrițenii au apelat numărul unic de urgență 112 pentru a anunța leziuni craniene, faciale și ale gâtului, urmate de durerile toracice în număr de 480.
Bistrițenii care solicită asistență medicală pentru AVC (accident vascular cerebral), dureri de cap, dispnee (sufocare – n.r.) sau copii bolnavi sunt și ei în număr destul de mare.
În tabelul de mai jos puteți vedea toate solicitările la care au intervenit echipajele medicale SAJ BN în trimestrul III 2019: