1.6 C
Bistrița
duminică, februarie 23, 2025

ALTE Vremuri… Tradiții de Paști, în satele din Bistrița-Năsăud. Cei care ciocnesc ouă roșii se vor reîntâlni și pe lumea cealaltă

Prima zi de Paști, duminica Învierii, era luminată de multe și seducătoare tradiții, în satele din Bistrița-Năsăud. Pe Valea Someșului, pe Ilve și la Figa, copiii începeau ziua, umblând gălăgioși, în costume populare, din ușă-n ușă – anunțând cu patos „Hristos a Înviat…!”

Mergeau astfel, în cete, pe la casele din apropiere, după ouă roșii. În popor acest obicei era numit „mersul în pciez”. Întâi de toate, părinţii aveau grijă ca micuţii să se spele pe faţă cu apă „neîncepută”. Într-un vas curat se punea un ou roşu și un bănuț.

Cine se spăla deasupra oului roșu se credea că va avea un chip frumos şi sănătos tot anul.

Apoi toți cei din familie ciocneau ouăle roșii, rostind un ritualic Hristos a Înviat și așteptând răspunsul Adevărat a Înviat. Fiecare spera ca oul lui să fie mai puternic și mai greu de spart înaintea celorlalte… Era un adevărat concurs care se termina atunci când ultimul din familie (de regulă mezinul casei) se trezea și – norocos din fire – se alegea cu bănuțul și oul din apa „neîncepută”.

La Coșbuc, alimentele aduse de creștini nu erau sfințite în noaptea Învierii, ci a doua zi, în curtea bisericii.

În duminica de Paști, o mulțime de oameni se adunau pentru „a ciocni” ouă între ei, în mica piață aflată lângă biserică. Oamenii credeau că cei care ciocnesc ouă în ziua de Paști se vor reîntâlni pe lumea cealaltă.

La Dumbrăvița, în ziua de Paști, după ce veneau de la biserică, unii dintre săteni încercau să scape de diferite lighioane de pe lângă casă. Pe pragul ușii, ei aveau de șoptit anumite cuvinte: „Să se mănânce greiere pe greiere, purice pe purice, furnică pe furnică și toate lighioanele să se mănânce una pe alta”.

În ziua de Paști nu îndrăznea nimeni să doarmă. Erau convinși că le ia strigoiul anafura dintre dinți, o vinde diavolului și nu va mai fi noroc în casă.

Tot la Dumbrăvița, în trecut, când biserica se afla pe deal, feciorii satului făceau un foc uriaș în apropiere de poarta bisericii. Focul trebuia păzit și păstrat aprins până în dimineața de Paști. De pe dealuri, tinerii rostogoleau la vale roți aprinse. 

În Dumbrăveni, ziua de Paști era petrecută, pe vremuri – în cimitir, la iarbă verde, unde tinerii se prișcăleau.

Cei despre care se auzise că nu s-au purtat cuviincios cu părinții și cu bătrânii satului erau prinși și așezați pe o cruce din cimitir, cu picioarele atârnând. Feciorul care avea prișca (un băț mai scurt de un metru), îi lovea peste tălpi, mai în glumă, mai în serios. Încerca să obțină de la cel pedepsit promisiunea că nu va mai face așa ceva niciodată… Erau prișcăliți și băieții, dar și fetele – după cum povestește unul dintre bătrânii intervievați în cartea Sărbătorile ciclului social. Munci şi Zile în Ţinutul Bistriţei şi Năsăudului.

La Târlișua, în ziua de Paști nimeni nu avea voie să doarmă. Oamenii erau convinși că în somn îți fură Dracul pasca sau cuminecătura și că vara tot fânul muncit va fi stricat de ploi năprasnice. Nu era bine să vină femei în vizită, în prima zi de Paști. Se credea că fetele aduc după sine sărăcia și ghinionul…

În Agrieș, fetele și băieții ieșeau la hotar în prima zi de Paști.

Nu aveau voie la joc în duminica Învierii, astfel încât nu le rămânea decât să se distreze cu diferite jocuri tradiționale: „hopâcul” sau „de-a una și fuga”. Erau variante ale jocului tradițional de oină, cu minge confecționată din păr de vacă și cârpe…

Foto @ Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, fond: Dumitru Nacu

Sursa: Sărbătorile ciclului social. Munci şi Zile în Ţinutul Bistriţei şi Năsăudului, autori Vasile Filip, Menuţ Maximinian

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Dacă aș fi un bistrițean cu pretenții – dar nu sunt – aș putea spune că latinescul pes, pedis a dat în toate limbile romanice cuvintele piede, pied, pie, etc., încât pe Someș găsim varianta veche pciez. De unde mersul în pciez. Dar să lăsăm etimologiile pe seama cărturarilor, iar noi, ceilalți, să cântăm împreună:

    De la Tulcea la Oradea
    Salutare, Ioana Bradea,
    Bistrițeni — iconoclaști:
    Hristos a-nviat la Paști!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.