Puțini știu, dar la Bistrița exista o Școală elementară pentru fete care cuprindea, în anul 1865, două clase. Școala funcționa în Piața Mică, iar cei mai curioși dintre bistrițeni o pot admira și astăzi, pe dinafară: abandonată, gata să se topească de pe picioare de atâta degradare…
În anul 1869 la Școala elementară pentru fete existau deja patru clase.
După mutarea Gimnaziului Evanghelic în clădirea construită pe actualul Bulevard al Republicii – Școala de fete a fost mutată în locul acestuia, în Piața Centrală.
Fetele au învățat aici până în 1935. Clădirea școlii a fost demolată atunci de primul primar român al Bistriței – Corneliu Mureșanu.
Acesta și-a dorit probabil o piață centrală cât mai aerisită, fără clădiri care să umbrească frumusețea Bisericii Evanghelice.
Mai târziu, în clădirea din Piața Mică a funcționat un atelier de tâmplărie care aparține de Cooperativa Meșteșugărească. Bistrițenii de atunci au „netezit” colțurile clădirii, transformând-o într-un lung imobil aproape curb. Acesta mărginește și actuala stradă a Zorilor. Iar semne ale perioadei comuniste care au decimat clădirea sunt vizibile și astăzi:
Sursa & Foto deschidere @ Bistrița – Poarta Transilvaniei, autori Laurențiu Grec, Lucian Mureșan și Corneliu Gaiu
ALTE vremuri: Despre „cel mai frumos dintre câte licee au românii de peste munți”
ALTE vremuri: În care elevii aveau de adus la școală kilograme de făină, cartofi, brânză și untură…