S-au împlinit zilele trecute 141 de ani de la nașterea lui George Enescu, iar cei de la Arhivele Naționale Bisttrița-Năsăud ne-au reamintit că marele compozitor și violonist a concertat la Bistrița în 1927 și 1929!
Evenimentul a fost admirabil descris în Gazeta Bistriței:
„În seara zilei de 11 Decemvrie a.c. Maestrul Enescu a dat un mare concert în sala Gewerberein. Este a doua oară când maestrul onorează cu prezența sa orașul Bistrița. Un public select a umplut sala până la ultimul loc. Neîntrecutul maestru a fost cald ovaționat și răsplătit cu vii aplauze…”
Ziarul local consemnează, totodată, faptul că, ofițerii din Bistrița i-au oferit lui George Enescu „o splendidă coroană de lauri”. Nici doamnele de seamă ale orașului nu s-au lăsat mai prejos.
Reuniunea Femeilor Române din Bistrița i-au oferit muzicianului „un buchet de flori naturale de o frumusețe neîntrecută”.
Un buchet de crizanteme a primit George Enescu și din partea doamnei și domnului C. Madgearu – directorul Băncii Naționale.
„Enescu a iubit ținutul nostru, concertând aici de două ori (1927, 1929). Mai mult, a contribuit substanțial la construirea Catedralei Ortodoxe „Sființii Trei Ierarhi” din Bistrița” – punctează Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud.
Piatra de temelie a bisericii de pe Odobescu a fost pusă în anul 1927. Primul său slujitor a fost Grigore Pletosu, profesorul de limba şi literatura română a poetului George Coşbuc, al Mitropolitului Nicolae Bălan şi al Patriarhului României, Miron Cristea.
Clădirea a fost înălţată pe strada Alexandru Odobescu între anii 1927-1938.
La construirea edificiului a contribuit inclusiv marele compozitor George Enescu – în anii în care încă îşi compunea monumentala creaţie dramatică şi muzicală – Oedip. Capodopera a fost dedicată Mariei Tescanu Rosetti – una dintre doamnele de onoare ale Reginei Maria.
După o căsătorie lamentabil eşuată cu prinţul Cantacuzino şi o pasiune pentru filozoful Nae Ionescu, Maria Rosetti a încercat să-şi dea foc turnându-şi acid pe faţă.
La auzul unei asemenea veşti, Enescu s-a întors rapid de la Paris la Bucureşti şi a vegheat la căpătâiul doamnei de care era îndrăgostit.
În urma acestui episod, Maria Rosetti-Cantacuzino a rămas desfigurată toată viaţa. A apărut rareori în fotografii, și doar purtând un voal negru pe faţă.
După 10 ani de la susţinerea concertului caritabil din Bistriţa, în decembrie 1937, George Enescu s-a căsătorit cu ea. A scris ultimele măsuri ale operei Oedip la conacul Marucăi din Tescani, într-un pavilion de vară ridicat pe o colină artificială din pământ, chiar în mijlocul pădurii.
Toate fondurile strânse în urma concertului susţinut de George Enescu în 1927, la Bistriţa, au fost donate pentru a ajuta la construcţia edificiului ortodox de pe Odobescu.
Cadrele militare ale Bistriței, administraţia oraşului și donațiile credincioșilor au completat fondurile necesare construcției.
În plus, pentru finalizarea lucrărilor, s-au primit ajutoare şi din fondul pădurilor grănicereşti de la Năsăud. S-au vândut cărămizi, ilustrate, s-au făcut împrumuturi bancare şi s-a primit ajutor bănesc de la Episcopia Clujului.
Arhivele bisericii arată că edificiul a fost ridicat de maistrul Ioan Sasu, care a lucrat după planurile soţiei sale, Elena Preda.
Sursa: Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, „Gazeta Bistriței”, 1927, 1929