1.1 C
Bistrița
joi, decembrie 26, 2024

ALTE vremuri: La udat, în a doua zi de Paște. Jocuri de noroc și pariuri pe ouă roșii…!

Era literă de lege ca, luni – în a doua zi de Paști – să mergi la udat. Băieții își cumpărau parfum de trandafir de la farmaciile din oraș. Iar Bistrița se putea lăuda cu una dintre cele mai vechi farmacii din Transilvania. 

Era unul dintre cele mai vechi obiceiuri ale sașilor bistrițeni, frecvent întâlnit în toate satele din Ardeal.

Gustav Zikeli, unul dintre tipografii bistrițeni care a marcat istoria orașului, la începutul secolului XX, poveșteste în Memoriile sale despre acest obicei: 

„De Paști, în a doua zi, băieții mergeau la «udat». Din farmacie își cumpărau parfum de trandafir sau un alt parfum. Mergeau în casele unde locuiau fetele cunoscute de ei și cereau voie să le ude. Iar după ce și-au făcut treaba, aveau voie să-și aleagă un ou colorat, dintr-un coșuleț. Udătorii deosebit de favorizați primeau pe lângă acestea, totuși, foarte rar, și o portocală, denumită pe săsește Pomeranze”, scrie Zikeli.

Pentru parfumuri, tinerii apelau la farmacii, pentru că atunci nu existau parfumerii. Potrivit istoricilor, în Bistrița exista una dintre cel mai vechi farmacii din Transilvania.

Vulturul Negru

Situată în imobilul din Piața Centrală numărul 35, prima farmacie se numea „La Vulturul Negru”. „Farmacia Vulturul Negru, atestată documentar în 1516, aparținea orașului. Primul farmacist Martinus, era recompensat cu un salariu anual de 10 florini. În anul 1713, localul este vândut lui Sigismund Moser, care o înstrăinează în 1728, contra sumei de 1000 de florini lui Michael Fritsch.

Farmacia cuprindea pe lângă spațiul de vânzare – un laborator și un depozit. Între 1765 și 1849, farmacia Vulturul Negru a fost deținută de farmaciști din familia Carl. Primul dintre ei, Daniel Carl, este autorul unui nomenclator de plante din flora ținutului, în care sunt descrise peste 30 de specii”, explică Vasile Duda și Corneliu Gaiu în volumul „Topografia Monumentelor din Municipiu Bistrița”.

Farmacia Vulturul Negru a fost a treia ca vechime din Transilvania, notează Gustav Graef – fiul lui Gustav Gottlieb Graef (1875-1965), proprietarul farmaciei Kronen-Apotheke, situată vizavi de Primărie, lângă pasaj. 

Acolo unde pe vremuri se afla Farmacia Coroanei, acum se află tot o farmacie, Remedia. Este a treia farmacie ca vechime din Bistriţa. A doua – după Vulturul Negru – era Farmacia Minerva, fondată în 1772. Era situată acolo unde înainte de 1989 funcţiona un aprozar, iar acum se află Galeria de Arte Arcade 24.

Vânătorii de ouă și jocurile lor de noroc… 

Tot în zilele libere de Paști, tinerii obișnuiau să facă pariuri pe ouăle roșii, primite după ce umblau la udat. 

„Așa cum se găsesc mai multe feluri de vânători, erau atunci și vânătorii de ouă. Unii dintre băieți intrau în fiecare casă unde știau că sunt fete și adunau o mulțime de ouă.

La surplusul de ouă, desigur că erau la ordinea zilei jocurile de noroc. Se ciocneau fie capătul ascuțit, fie cel rotunjit al oului. Iar cel al cărui ou se spărgea, acela pierdea. Sau oul era luat în mână, se punea pumnul deasupra și între degetul mare și arătător se lăsa o gaură de 1-2 centimetri. Dacă celălalt arunca un creițar (n.r. monedă mică de argint, ulterior de aramă, utilizată în sudul Germaniei, Austro-Ungaria, Transilvania și Bucovina până la sfârșitul sec. XIX) în această deschizătură, iar banul rămânea acolo – câștiga și primea oul. Dacă nu nimerea creițarul, era pierdut…!, mai povestește Gustav Zikeli.

Foto @ Bistrița de altădată

ALTE vremuri: În Sâmbăta Mare se vopseau ouăle cu borș, mesteacăn, păr pădureț sau piatră acră!

ALTE vremuri: Prima zi de Paști, în cimitir, la iarbă verde, unde tinerii se prișcăleau…

ALTE vremuri: Pedepse aspre pentru bistrițenii care nu vând produse de calitate…!

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...