Noi documente ies la iveală din Arhivele Bistrița-Năsăud. Paginile îngălbenite de vreme ne dezvăluie faptul că acum mai bine de 330 de ani, elevii și profesorii din Bistrița aveau de depus un anumit jurământ…
Noi detalii interesante despre viața orașului Bistrița au fost publicate de cei de la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud. Conform acestora, „profesorii și elevii depuneau un jurământ privind desfășurarea în bune condiții a procesului de învățământ!”
Pe pagina Arhivelor Bistrița-Năsăud este publicat un astfel de document care face parte din Fondul Arhivistic Național al României.
Documentul a fost întocmit în 1682 și aparține Școlii Săsești din Bistrița. Este scris în latină, iar coperta este executată din piele:
Un alt detaliu interesant: Prin anii 1900, Cataloagele școlare cuprindeau inclusiv o mențiune dacă elevul era vaccinat sau dacă „a zăcut aievea de vărsat”…
Tot la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud se poate consulta și matricola școlară a Gimnaziului Evanghelic din Bistrița la 1853-1856. Dar și o importantă colecție de manuale școlare din perioada interbelică:
„ABECEDARUL” din 1923 era destinat „celor trecuți de vârsta școalei primare”:
ALTE vremuri: Bistrița, la un pas de a fi declarată stațiune balneo-climaterică! Alte curiozități