-0.3 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

ALTE Vremuri… Imagini de colecție cu prefectul județului, la vânătoare

Câteva spectaculoase fotografii au făcut deliciul internauților, dar și al pasionaților de vânătoare, zilele trecute. Acestea îl înfățișează pe însuși prefectul județului, surprins alături de câțiva prieteni și colegi – la o partidă de vânătoare:

Câteva fotografii de colecție au fost recent scoase la lumină și prezentate publicului de Muzeul Grăniceresc din Năsăud.

Una dintre ele surprinde chiar o partidă de vânătoare desfășurată în anul 1935.

Primul din dreapta este însuși năsăudeanul Dumitru Nacu – prefectul judeţului la acea vreme:

Fotografia face parte din colecţia muzeului din Năsăud și este doar una din seria fotografiilor care îi înfățișează în toată splendoarea pe vânătorii din zona Năsăudului.

Să trăiască domnul Nacu că ne dă mălai cu sacul

Dumitru Nacu a urmat clasele primare la Năsăud, iar apoi liceul la vestitul Liceu Grăniceresc, unde în anul 1914 şi-a luat bacalaureatul, ulterior devenind student la Academia de Drept din Pecs (Ungaria).

În 1916, s-a înrolat în Armata a II-a, sub conducerea generalului Averescu la Regimentul I Vânători de Munte, participând activ la luptele de la Dealul Porcului, Cireşoaia, Târgu Ocna, Mărăşeşti şi Mărăşti. 

Pe 1 aprilie 1919 a participat la luptele pentru eliberarea Ardealului, iar la 1 august 1919 a intrat în Budapesta, ulterior îmbolnăvindu-se şi fiind internat întâi la Budapesta, apoi la Cluj, diagnosticat cu malarie.

În 1933, după ce Partidul Naţional Liberal a câștigat alegerile, Dumitru Nacu a devenit prefect al judeţului Năsăud cu capitala la Bistriţa.

Ca prefect, în primul mandat a organizat activitatea urbanistică a oraşului Bistriţa și a contribuit la crearea parcului din jurul catedralei luterane. În perioada mandatului său au fost înfiinţate peste 30 de şcoli.

În 1937 a candidat ca senator, fiind ales pe listele PNL în Guvernul Tătărăscu. În lipsa majorității parlamentare, însă, guvernul nu a rezistat prea mult. 

După cedarea Ardealului, în 1940, Dumitru Nacu s-a adăpostit la Bucureşti, unde a înființat „Asociaţia generală a refugiaţilor din Ardealul de nord” – alături de alți refugiați. A fost ales preşedintele Asociaţiei care devine un adevărat sprijin pentru cei dezrădăcinaţi. Ajutoarele acordate de asociaţie, prin desele intervenţii la autorităţile statului, au generat în epocă un amuzant slogan: „Să trăiască domnul Nacu, că ne dă mălai cu sacul”.

*****

O altă imagine de colecție datează din jurul anului 1890. Al doilea din stânga este Gavril Scridon (1851-1917), profesor la Gimnaziul Grăniceresc şi membru în Consiliul de Administraţie a Băncii Aurora din localitate (colecţia muzeului din Năsăud):

Colecția de fotografii ale muzeului nu se focalizează doar asupra personajelor de vază din zonă care erau pasionate de vânătoare.

Pe pagina de facebook a Muzeului Grăniceresc Năsăudean au fost publicate și fotografii cu un țăran, datând de la începutul secolului 20.

Acelaşi personaj, într-un alt moment – Vânător năsăudean la începutul secolului XX (acum se poate înţelege de unde vin versurile cântecului Puşca şi cureaua lată…)” – este comentariul care însoțește una dintre fotografii.

Foto @ Muzeul Grăniceresc Năsăudean

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...