1.8 C
Bistrița
luni, noiembrie 4, 2024

ALTE vremuri: Despre „cel mai frumos dintre câte licee au românii de peste munți”

Revista Ilustrată din ianuarie 1898 dedică o savuroasă pagină gimnaziului grăniceresc din Năsăud – actualul Colegiu național „George Coșbuc”.

Articolul dedicat gimnaziului grăniceresc din Năsăud este scris de Ion Pop Reteganul, redactorul revistei – învățător, folclorist și scriitor – el însuși absolvent al gimnaziului. 

ALTE vremuri: Despre cutezanță, în timpuri critice, în Revista Ilustrată din ianuarie 1898

Ion Pop Reteganul notează că „îndată după militarisarea acestui district, se zu lipsa de școale, în care să se crească viitorii suboficeri și oficeri…

Astfel mai în fiecare comună de pe teritoriul regimentului de graniță năseudean se fundară școale naționale cu limba de învățământ română…

Ear în Telciu, Zagra, Sângeorz, Monor și Borgo Prund – școale triviale, cu limba de învățământ română și germană…

Apoi în Năsăud o școa militară superioră cu convict, din care eșau cei mai destoinici amploiați pentru toate afacerile civile și militare”, consemnează cronicarul.

Gimnaziul grăniceresc din Năsăud și-a deschis porțile în 4 octombrie 1863.

Exista pe atunci o singură clasă de 40 de școlari, care au absolvit în anul școlar 1870-1871. Tot atunci instituția de învățământ a organizat și primul examen de Bacalaureat.

ALTE vremuri: Bacalaureatul, un spectacol cu public… 6 discipline, la examenul scris

Primul director al gimnaziului grăniceresc din Năsăud a fost vicarul Grigore Moisil. Era viitorul președinte al Fondurilor Grănicerești și cel care a dirijat spre instituția școlară majoritatea fondurilor financiare.

Dar la 1863 începu a se înființa gimnasiul, clasă de clasă, în tot anul câte una. Până la 1871 când s’a ținut la acest gimnasiü primul esamen de maturitate.

E fundat pentru luminarea neamului și își împlinesce misiunea cu scumpetate.

In perioada aceasta de 26 de ani de când există, a dat bărbați harnici și devotați pentru tóté carierele și causele naționale. Cel mai popular din poeții noștri de azi – simpaticul George Coșbuc – în gimnasiul din Năsăud și-a făcut studiile preparative pentru universitate…”, ne reamintește Ion Pop Reteganul. 

„Va să zică, bunii Români din districtul Năsăudului dădură tot ce avură pentru scopuri culturale. (…) Să sperăm însă că bravii Români grănițeri năsăudeni – cari au ridicat tóté institutele ce-și propuseseră acum sunt 25 de ani – vor ridica în viitoriul cel mai apropiat și acest convict pentru binele și fericirea urmașilor lor...”, concluzionează cronicarul. 

Instituția din Năsăud l-a impresionat inclusiv pe ilustrul Nicolae Iorga. Istoricul exclama la un moment dat că „Acesta este cel mai frumos dintre câte licee au românii de peste munți. Cladit dupa planuri cuminti si cumpatate, care nu sunt lipsite de frumusete, el cuprinde sali de clasa, de desen, de muzica, biblioteca, de muzeu, de experiente…”

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FAN Courier angajează curieri puși pe treabă din Sângeorz Băi și Bistrița. NOI Locuri de muncă, la TeraSteel, GB Instaplan și Sanovil

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la TeraSteel care angajează operatori producție. FAN Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi, iar la GB Instaplan Bistrița se caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. Oferta completă, mai jos: 

GUMIX Bistrița: Servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație! Inclusiv HOTEL pentru cauciucuri

Băieții de la GUMIX aduc bistrițenilor servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație. Profesionalismul...

Descoperă duo-ul perfect pentru o igienă bucală corespunzătoare!

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. În ultimii ani, tehnologia a adus o serie de inovații în domeniul îngrijirii dentare, cele mai notabile fiind irigatorul bucal și periuța de dinți electrică.