3.7 C
Bistrița
miercuri, decembrie 25, 2024

ALTE Vremuri… 1 Mai, la Bistrița: Tot orașul, la picnic în Schullerwald sau pe Dealul Ghinzii, după defilări muncitorești grandioase

Mii de bistrițeni obișnuiau să petreacă de 1 Mai în Schullerwald sau pe Dealul Ghinzii. După ce – încă de la primele ore ale dimineții, până spre prânz – se istoveau în grandioase și sclipicioase parade muncitorești.

Unii dintre bistrițeni își amintesc și acum: fiecare fabrică avea de pregătit care alegorice. Pe platforme largi fixate pe camioane învelite în drapele sau mesaje patriotice, muncitorii simbolizau, într-un dans tematic, locul de muncă.

Se defila pe actualul pietonal Liviu Rebreanu. În fața fostului Tribunal era amenajată o tribună pentru secretarii de partid și oficialitățile comuniste.

Pionierii deschideau coloana. Urmau carele alegorice ale întreprinderilor din oraș”, notează Adrian Florin Chereji în Bistrița de Altădată.

1 Mai muncitoresc…! A fost singura dată când am primit salopete de la fabrică, să arătăm frumos la dansul tematic! Și singurele perioade în care puteam lipsi. Eram „motivați”. În rest eram la muncă până și duminica uneori. Băgam 8 cu 8 ori cu 12, de ne săreau capacele!”, își amintește o doamnă din Bistrița anilor 60.

În Pădurea Schullerwald existau edificii special amenajate unde berea și micii se serveau din abundență.

În anii 1915 – 1945, prin Bistrița circulau doar două autobuze – se arată în volumul Bistrița – Poarta Transilvaniei.

Autorii (Laurențiu Grec, Lucian Mureșan și Corneliu Gaiu) ne reamintesc că cele două autobuze ale orașului erau puse gratuit la dispoziția celor veneau la iarbă verde.

Autobuzele circulau din jumătate în jumătate de oră.

Din 1965, în Schullerwald se organizau serbările câmpenești de 1 Mai și 23 August. După 1980, pădurea devenise neîncăpătoare pentru cei aproape 100.000 de locuitori ai orașului. Bistrițenii au început să iasă la iarbă verde și pe Dealul Ghinzii sau Dealul Budacului.

Terase, în Pădurea Schullerwald, în anii 1920…

Și fotograful KT Kotib surprinde în câteva imagini din anii 60 – ansamblurile de gimnastică de pe stadionul Progresul” (acum Jean Pădureanu) din Bistrița.

Cu ocazia zilei de 1 MAI, exercițiile elevilor de la școlile generale din oraș erau concepute, antrenate și conduse de profesorul de educație fizică și sport Ioan Sturza (1920 (?) – 2001).

Distanțarea precisă dintre copii se făcea cu rondele” (capace de conservă) fixate fiecare cu un cui în sol. Pregătirea se făcea pe grupuri, cu mult timp înainte, iar în ultima săptămînă pe stadion.

Cu o zi înainte de 1 Mai era repetiția generală pe muzică cu fanfara orașului”, notează fotograful bistrițean.

Foto @ KT Kotib
Foto @ KT Kotib
Foto @ KT Kotib
Foto @ KT Kotib

Spre prânz, când defilările grandioase în cinstea Partidului Comunist și a conducătorilor țării se terminau, bistrițenii luau cu asalt dealurile din jurul orașului.

Pe Dealul Ghinzii și în Pădurea Schullerwald comercianții (restaurantele și hotelurile din oraș) se prezentau cu tone de gheață în butoaie care păstrau sticlele de bere reci. Nu erau utilaje frigorifice pe atunci. Iar din meniu nu lipseau micii, cârnații și carnea de grătare – acoperite cu celofan, ca să nu le atace muștele.

Pentru copii exista halviță, turtă dulce, înghețată, baloane și jucării… Cum era și eterna minge cu rumeguș – strămoșul jucăriei yo-yo de astăzi.

Din casetofoanele așezate în colțul păturilor se auzea muzică ușoară sau populară. În anii de glorie – existau și spectacole susținute de trupele locale de muzică și dansuri. Bistrițenii își aduceau și de acasă mâncare și prăjituri, roșii, ceapă și castraveți, sau slănină de prăjit. Dar tot micii erau la putere…”, își amintește o altă bistrițeancă.

1 Mai, în Schullerwald, în 1967. Foto @ Camelia Ilisuan

Foto @ KT Kotib / Bistrița de altădată

ARTICOLE SIMILARE

4 COMENTARII

  1. Poate inteleg „‘efervescenta muncitoreasca”‘creata in jurul acestei zile, pana in 1990……Dar, acum? In anul1886 ,la Chicago -USA, a avut loc greva macelarilor!!, care s-a lasat si cu ceva victime…! Trei ani mai tarziu, cand se infiripeau zorii comunismului, la Paris, s-a desfasurat Internationala Socialista care, a ales ziua de 1 mai ziua internationala a oamenilor muncii,…. parca noi, nu am lucra…..Imi pare rau, eu si multi altii ,preferam sa sarbatorim cu drag in luna mai,Ziua proclamarii Independentei tarii -10 Mai !!

  2. Sa razi de aceste paradigme in 2023 cand peste 30 …100 de ani vor rade altii de impozitele platite pentru pensiile speciale, pentru baniu de buzunar a parlamentarilor, de pandemii inventate, boli pictate, doctrine inghitite pe paine, etc!!!!

  3. La 1 Mai romanii sarbatoresc „Armindenul”, simbol al vegetatiei care proteja recoltele si animalele. In traditia populara, acestei zile i se mai spune si „ziua pelinului” sau „ziua betivilor” si semnifica inceputul verii. Armindenul se serbeaza pentru rodul pamantului, ca sa nu bata grindina, impotriva daunatorilor, pentru sanatatea vitelor, vinul bun, oamenii sanatosi, prin petreceri la iarba verde, unde se mananca miel si cas si se bea vin rosu cu pelin.
    Sarbatoarea de Armindeni aminteste si de prigonirea lui Iisus, crezandu-se ca, atunci cand Irod omora copiii, a pus cate o ramura verde la poarta de unde ar fi inceput macelul in ziua urmatoare. Insa, a doua zi, au aparut ramuri verzi la toate casele, iar Irod n-a mai stiut unde sa-l caute pe Iisus.
    In acest sens , George Coșbuc a scris poezia intitulata „Armingenii”, publicată pentru prima dată în 1893 în volumul „Balade și idile”:
    Pe când umbla Hristos prin ţară

    Lăţind cuvântul său frumos,

    Ovreii toţi i-au scos ocară

    Şi cărturari de-ai lor cercară

    Prilegi să piardă pe Hristos.

    Aşa, într-o noapte-ntunecată

    Când vecinicul Mântuitor

    Dormea-ntr-o casă încreştinată,

    Găsitu-l-au ovreii-ndată

    Şi sfat făcut-au de omor.

    La miezul nopţii aveau să vie

    La casa unde el dormea

    Şi, casa pentru ca s-o ştie,

    Au pus ca semn şi mărturie

    În faţa casei o nuia.

    Dar Dumnezeu, cel ce scoboară

    Şi-n gândul cel mai nevădit,

    Nu lasă p-al său fiu să moară,

    Căci a răscumpărării oară

    Şi vremea morţii n-a sosit.

    Şi Dumnezeu orbit-a firea

    Ovreilor împinşi la rău,

    Încât să n-aibă nicăirea

    Vrun chip de-a făptui pierirea

    Născutului din Dumnezeu.

    La miezul nopţii-n gloată mare

    Ovreii pe furiş pornesc

    Sunt muţi ovreii de mirare,

    Că ei la casa fiecare

    Ca semn câte-o nuia zăresc.

    Dac-am pierdut şi astăzi prada,

    Cu greu putea-vom s-o găsim.

    Porneşte-apoi răcnind grămada,

    Pierândă-n zgomot toată strada

    Tăcutului Ierusalim.

    Dar neputând să mai găsească

    Pe Christ ca să-l omoare-n somn,

    Pierdut-au noaptea duşmănească

    Şi n-au putut să-ndeplinească

    Pierirea veşnicului Domn.

    Şi dintr-acea zi-nainte

    Rămas-a obicei, şi spun,

    Ca pentru aducerea-aminte

    De noaptea mântuirii sfinte

    Românii şi-azi armingeni pun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...