Alin Seserman, secretar de stat în Ministerul Apelor, Pădurilor și Mediului, a vorbit la Bistrițeanul Live despre lucrările la barajul Colibița. Acesta a explicat și de ce nu este de acord cu plafonarea prețului la lemnele de foc.
Alin Seserman și-a dat demisia în 2016 din PNL BN. Dar și-a păstrat relațiile de prietenie cu liberalii din județ. Surpriza a fost ca organizația PNL din Satu Mare să-l propună și să-l susțină pentru funcția de secretar de stat la Ministerul de Interne, inițial.
„Am refuzat acea propunere. A venit imediat după alegeri, iar atunci nu voiam să ocup o funcție publică. Aveam alte gânduri. Am refuzat, a trecut un an, și a venit a doua propunere, pentru Ministerul Mediului. Atunci am fost de acord să-mi asum o funcție publică”, a explicat Alin Seserman.
Secretarul de stat s-a referit la exploatarea râurilor prin excavarea în albiile acestora. „Ar trebui să avem grijă să ne creștem rezervele de apă. Din anii 60 în țară nu s-a mai construit niciun baraj. România nu are o strategie în privința asta. I-am transmis acest lucru și premierului. Se va elabora o strategie în perioada următoare, în care va trebui să avem în vedere cele mai importante lucruri care țin de ape, păduri, și alte domenii strategice ale țării”, a mai spus Alin Seserman.
Alin Seserman a anunțat că barajele au prevăzute lucrări de consolidare o dată la 50, 100 de ani.
„Barajul de Colibița are peste 50 de ani. Există deja un studiu de fezabilitate. Urmează să fie făcută proiectarea și apoi execuția lucrării efective. Este o lucrare foarte amplă, de peste 10 milioane de euro. Din punctul nostru de vedere toate lucrurile sunt în regulă.
Consultantul european care se ocupă de acest proiect a venit însă cu mai multe întrebări și nelămuriri. Au trimis adrese către Administrația Bazinală Someș-Tisa. Li s-a răspuns. Era totul legat de abordarea unor tipuri de lucrări. Nelămuririle au fost clarificate. Proiectul este la Ministeurl Fondurilor acum, lucrurile ar trebui să avanseze repede. În decembrie 2023 lucrările ar trebui să fie finalizate…”, a subliniat secretarul de stat.
Barajul de la Colibița va fi golit de apă, însă nu integral, ci treptat, a mai spus Alin Seserman.
În județ se derulează câteva lucrări de apărare a malurilor râurilor și îndiguire la Ghinda (în valoare de 3 milioane de euro), la Rebrișoara (1 milion de euro) și Năsăud.
Referindu-se la criza lemnelor de foc, Alin Seserman a admis faptul că a contestat plafonarea prețului la lemnele de foc. Întreaga explicație și care ar fi soluția, descoperiți în emisiunea de mai jos:
Oare cum a inteles specialistul de la mediu, care de secretar de stat de la ministerjl mediului CA VA GOLI BARAJUL DE APA??????
Pentru asta unii iau salarii moka fara sa aiba habar unde lucreaza…
Ca sa golesti barajul de apa trebuie sa faci un foc mare sa se evapore toata apa din baraj….de jnde va lua atata lemn sau de unde atata energie sa faca un foc asa de mare??? E multa piatra si beton in baraj.
Pentru a face ceea ce vrea sa faca ii recomand sa goleasca lacul de acumulare ….
Ca cam de asta tara asta e esuata …ca sunt multi care cred ca pot ocupa orice functie …crede ca daca stie teorema lui pitagora rezolva orice..
Pentru ca in bn stim ce mintiuca AERATA Are a ajuns sus pe alte cai…si cu lemnul de foc vrea sa sensibilizeze sau sa ne arate noua CA A REUSIT IN VIATA….sau pe scurt: DACA VOI NU MA VRETI ATUNCI VA VREAU EU!!!
Altul cu, VA FI!
Cand va fi ca de 10 ani spuneti ca VA FI dar nu este nimic?!