La nivel național a demarat un program de susținere a natalității. Astfel, pentru familiile care apelează la fertilizarea in vitro, Statul oferă un ajutor. Ce și cât se decontează, cum se depun dosarele:
„Ce trebuie să facem ca să putem beneficia de decontul de la Stat pentru fertilizarea în vitro?”, au întrebat mai multe persoane reporterii Bistrițeanul.ro.
Din luna decembrie 2022 a demarat, la nivel național, un program de susținere a natalității.
„Programul social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității” a acordat 2.500 de vouchere pentru anul 2022. Pentru anul 2023 sunt puse „la bătaie” 11.000 de vouchere.
Ajutorul financiar în valoare de 15.000 de lei de persoană/cuplu este acordat pe baza dosarului depus, în ordinea solicitărilor. Aceste vouchere – voucher card și voucher de hârtie – se oferă doar pentru efectuarea, pe teritoriul României, a procedurilor medicale de specialitate recomandate pentru reproducerea asistată medical.
Acest ajutor se acordă o singură dată. Dosarul se depune de către clinica de fertilizare la care se prezintă femeia/cuplul.
„Nu sunt la noi în județ clinici de fertilizare în vitro, din păcate. Există doar la Târgu Mureș, Iași, Timișoara și București. Noi am mers la Iași deoarece am primit recomandări foarte multe și am înțeles că e o clinică foarte bună.
Odată ce am vorbit cu cei de acolo despre ce ne dorim, ei ne-au spus despre faptul că Statul decontează și ne-au explicat ce anume avem nevoie pentru dosar. Cei de la clinică se ocupă de tot.
Statul decontează medicamentația – deci hormonii care trebuie administrați – și primul embrio-transfer. Asta a fost decontat și la noi.
Deci nu avem clinici de fertilizare în vitro la Bistrița, dar de dosarul necesar pentru decontarea de la Stat se ocupă clinicile respective”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, un cuplu de bistrițeni care a beneficiat de acest decont.