Procurorii clujeni însoțiți de polițiști au luat la puricat ieri 12 adrese din Cluj, Maramureș, Satu Mare și Bistrița-Năsăud, într-un dosar în care se cercetează obținerea ilegală de fonduri. Afaceriști din acele 4 județe ar fi creat un circuit fictiv, pentru a accesa fonduri prin Start Up Nation. „Tunul” dat statului ar ajunge la 1,6 milioane de lei.
Dosarul instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj datează din 2022, iar faptele s-ar fi comis în perioada 2018-2022. În urma perchezițiilor de ieri, 6 persoane au fost duse la audieri.
Mai multe societăți comerciale au fost implicate în operaționalizarea unor tranzacții prin crearea unui circuit comercial bănuit a fi fictiv, care a constat în realizarea unor achiziții, respectiv a unor livrări de bunuri, în scopul obținerii unor finanțări nerambursabile, prin Start Up Nation 2018.
”În concret, în perioada 2018-2022, reprezentanţii legali ai unui număr de 14 societăţi comerciale au înscris societăţile pe care le administrau în programul START UP NATION şi au solicitat obţinerea de fonduri guvernamentale nerambursabile. Dintre acestea, un număr de opt societăţi comerciale au obţinut astfel de fonduri, însă ulterior, în urma unor verificări efectuate de către reprezentanţii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală s-au conturat suspiciuni cu privire la realitatea tranzacţiilor comerciale declarate de către societăţile beneficiare care au stat la baza obţinerii fondurilor guvernamentale nerambursabile”, susțin procurorii.
Prejudiciul produs bugetului de stat de către cele 8 societăți comerciale ar ajunge la 1,6 milioane de lei. 9 persoane sunt cercetate în acest dosar. Procurorii au recurs la confiscări ale bunurilor persoanelor bănuite, pentru recuperarea pagubei.
Foto: Arhivă