Afacerile dubioase cu gunoaie au ajuns extrem de profitabile, astfel că firmele care activează în acest domeniu au apărut ca ciupercile după ploaie. Printre județele cu cele mai multe companii care activează în acest sector se numără și Bistrița-Năsăud.
News.ro prezintă un studiu care arată cât de profitabile sunt afacerile cu gunoaiele. Potrivit unei analize Frames, afacerile cu gunoaie au ajuns să reprezinte un business foarte profitabil, estimat la aproape jumătate de miliard de euro.
Problema este că aceste afaceri transformă România într-o adevărată groapă de gunoi a Occidentului. Asta din cauza unor lacune legislative. Practic, aceste lacune legislative au permis ca în România să ajungă cantități uriașe de deșeuri, sub formă de „produse second hand” și „materie primă pentru reciclare”.
O dovadă că multe firme din zona aceasta de activitate se ocupă exclusiv cu importul deșeurilor este o statistică ce arată că 3.303 din cele 3.395 de firme înregistrate legal au maxim 10 angajați. Doar 4 funcționează cu mai mult de 100 de angajați.
„Reciclarea, gestionarea deșeurilor, reprezintă doar o fațadă sub care multe dintre firme nu fac altceva decât să importe gunoaie și să le depoziteze în diferite locuri din țară. În România, industria reciclării, cu mici excepții, există mai mult pe hârtie sau în spoturile publicitare. Prea puține firme fac cu adevărat acest lucru, pentru că necesită investiții importante, iar profitabilitatea nu este una foarte mare”, spune Adrian Negrescu, manaferul Frames.
Cele mai multe companii din acest sector activează în București Ilfov (382), Hunedoara (225), Cluj (159), Dolj (151), Bihor (126), Gorj (119), Timiș (117) și Bistrița-Năsăud (116).