0.8 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Administratorul proprietăților Prințului Charles, în vizită la Biserica din Teaca. Starea jalnică în care se află bijuteria arhitecturală

Administratorul proprietăților transilvane ale Prințului Charles a trecut zilele acestea prin județul nostru și a poposit la Teaca, unde se află o adevărată bijuterie arhitecturală, care adăpostește o strană bisericească pictată din 1614. În ciuda valorii sale inestimabile, monumentul nu este pus în valoare și nu are buget nici măcare pentru securizare și igienizare.

Potrivit Petrus Italus Trust, Biserica Evanghelică din Teaca, împreună cu mocănița și zona viticolă de acolo pot face din comună un „nod de turism”, care să integreze turismul viticol și cel patrimonial.

Una dintre probleme însă reprezintă starea jalnică a Bisericii Evanghelice din Teaca, observată inclusiv de administratorul proprietăților transilvane ale Prințului Charles.

„Zilele acestea, administratorul proprietăților transilvane ale Prințului de Wales a trecut prin zonă și a poposit la Teaca și a făcut trei fotografii cu Biserica Evanghelică din Teaca. Gândiți-vă puțin: în câte locuri din țara asta mai ai încă o strană bisericească pictată din 1614? Bijuteria asta nu este pe niciun traseu turistic, nu are nici măcar buget să se securizeze și să se igienizeze. Nu e nevoie de restaurare de 5 milioane de euro. În prima fază e destul să nu intre păsări, să nu plouă prin acoperiș și să fie curat pentru a putea fi vizitată”, notează Petrus Italus Trust.

Fondurile europene – salvarea monumentului

Potrivit asociației care luptă pentru salvarea monumentelor din județul nostru, singura soluție pentru a pune în valoare Biserica din Teaca e preluarea sa de către autoritățile cu expertiză reală la mobilizat fonduri europene pe patrimoniu și turistm. Cu fiecare sezon de fonduri europene care amână această intervenție, costul viitor al salvării sale crește.

„După Biserica Evanghelică din Bistrița, sora ei din Teaca este al doilea cel mai valoros monument gotic din zona noastră. În ritmul actual, va ajunge ca biserica din Vermeș, în precolaps și, astfel, la radierea celui mai valoros rezervor de identitate estetică locală din sudul județului. Ne putem permite acest lucru și mizăm exclusiv pe turismul de masă, nișa cea mai riscantă pe termen lung din branșă? E ca și cum ai da la schimb un tablou Rafael pe un poster înrămat de la IKEA”, mai spun reprezentanții asociației.

Foto: Petrus Italus Trust

 

 

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...