Nota cinci va fi pragul de admitere la liceele din România. Dacă până acum toţi elevii aveau un loc asigurat în învăţământul liceal de stat, indiferent de nota pe care o primeau la Evaluarea Națională, acum, ministrul Educaţiei le impune şi condiţii. Cine nu atinge pragul minim impus va fi trimis la școala profesională.
Începând de anul viitor la liceu nu se va mai putea intra cu medie sub cinci, spune un ordin semnat de ministrul interimar al educației Daniel Breaz. Practic, începând de anul viitor, toți elevii clasei a VIII-a care nu obțin măcar nota cinci la Evaluarea Națională vor fi nevoiți să se orienteze către școli profesionale. Ministrul speră că aşa rezultatele de la examenele naţionale vor fi mai bune, iar rata abandonului şcolar va scădea.
Deocamdată această prevedere se aplică pentru un singur an școlar, 2020-2021, și nu e clar modul în care elevii care nu intră la liceu vor ajunge la școlile profesionale: ca până acum, prin înscriere individuală, sau printr-o repartizare computerizată.
Ideea nu este nouă, iar pași au existat deja, chiar anul acesta, când numărul locurilor la licee a fost redus cu aproape 30.000.
Cea care a pus roțile în mișcare este Ecaterina Andronescu, fostul ministru al educației, dată afară după declarațiile sale în contextul cazului Caracal. Aceasta a suplimentat locurile la școlile profesionale tocmai pentru ca elevi cu note sub cinci la evaluarea națională să aibă șanse la educație, însă mișcarea pe care a gândit-o nu i-a prea ieșit.
Anul trecut aproximativ 18% dintre elevi cu note sub cinci au fost repartizați la diverse licee și colegii.