Începând de anul acesta, ADI Deșeuri reușește să valorifice energetic și o parte din deșeurile reciclabile. Acestea sunt trimise la fabrica de ciment de la Aleșd, unde sunt incinerate și produc astfel energie electrică și termică.
Potrivit șefului ADI Deșeuri, Cristian Niculae, invitat aseară la Bistrițeanul Live, începând din acest an, ADI Deșeuri reușește să valorifice energetic și o parte din deșeurile reciclate de populație. Este vorba despre partea care nu poate fi valorificată prin vânzare.
Deșeurile care nu pot fi vândute sunt trimise la fabrica de ciment de la Aleșd, unde sunt incinerate și produc astfel energie electrică și termică. Mare parte din deșeurile care ajung la Aleșd sunt cele din folie: pungile, sacii.
„Avem cantitati mari pe care nu putem să le varolificăm momentan și le trimitem la incinerare să obținem energie electrică 20% și 80% energie termică. Am ajuns la performanța în luna septembrie să valorificăm prin vânzare 20% și încă 26% energetic, deci 50% din deșeurile colectate ca reciclabile. Am pornit acum doi ani de la 11%”, a explicat Cristian Niculae, la Bistrițeanul Live.
De altfel, ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud este singura astfel de structură din țară care valorifică deșeurile. În alte părți, deșeurile sunt valorificate de către operatori și deci sumele rezultate le intră în buzunare.
În județul nostru, sumele rezultate din valorificare se întorc în comunitate, la primării, în funcție de cantitatea de reciclabile trimisă la groapa de la Tărpiu. Acestea au totuși obligația să investească sumele respective în salubritate.
Emisiunea la care a fost invitat Cristian Niculae o puteți urmări mai jos:
Om harnic si pus pe treaba buna. Directorul MARIUS NICULAE isi merita postul. Colaborez excelent cu el cand este nevoie.
Felicitari !