Tudor Munteanu – originar din Bistrița – este unul dintre puținii actori români care a reușit să își pună pe picioare o carieră în Los Angeles. Ne-a povestit detalii interesante despre filmările la The Nun” (Călugărița), film difuzat pe Netflix și HBO, dar și despre întâlnirea cu Sharon Stone, în filmul „Un actor numit Dezastru”…
Tudor Munteanu a absolvit Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” și Universitatea Naţională de Teatru şi Cinematografie „I.L. Caragiale” din Bucureşti.
Până în 2008 a jucat diverse roluri la Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Studioul de Teatru Cassandra şi Teatrul Naţional Bucureşti.
În 2014 Tudor Munteanu a ajuns cu o bursă la New York, studiind un an la masterat, în faimosul California Institute of The Arts. Apoi a decis să se mute la Los Angeles. A fost admis la Academia Americană de Artă Dramatică pe care a absolvit-o cu distincția Associate in Arts Degree. Tot aici i-a fost decernat și premiul Charles Jehlinger Award pentru Cel Mai Bun Actor.
A interpretat diverse roluri în producții americane de renume precum „Minți criminale”, „NCSI Anchetă militară” sau „Hawaii 5.0”.
Tudor Munteanu a povestit pentru Bistrițeanul.ro cum a ajuns s-o întâlnească pe Sharon Stone, în filmul Un artist numit Dezastru, regizat de James Franco.
Filmul relatează povestea tragicomică a lui Tommy Wiseau, un outsider al industriei cinematografice al cărui vis a fost acela de a fi acceptat de industria hollywood-iană ca un veritabil realizator de film.
Este practic un tribut adus prieteniei, libertăţii de exprimare artistice şi visurilor aparent imposibile care devin realitate. Producția are la bază bestseller-ul lui Greg Sestero despre realizarea „dezastruosului” film cult The Room, cunocut drept „cel mai bun film prost făcut vreodată”.
Filmul a fost nominalizat la Oscar în 2018, câștigând un premiu pentru Cel mai bun Actor (James Franco), la Globurile de Aur.
„Nu am avut scene de interpretat alături de Sharon Stone. Am fost chemați pe platou la filmări în aceeași zi. Ea tocmai își terminase scena de filmat, iar eu trebuia să încep filmările. Ne-am intersectat, ne-am salutat politicos. N-am apucat să povestim prea multe…
Este foarte amabilă, zâmbitoare și drăguță cu toată lumea”, ne-a mărturisit Tudor Munteanu.
Filmul nu este prea bine cunoscut în afara spațiului american, a admis actorul bistrițean. Regia îi aparține lui James Franco, iar din distribuție au făcut parte mai multe staruri.
„Au jucat și Sharon Stone, Bryan Cranston, Melanie Griffith, Dave Franco, Alison Brie sau Ari Graynor. M-am numărat și eu printre ei. A fost bine receptat filmul. Dar din păcate, cam o treime din film s-a tăiat la montaj.
Erau câteva secvențe în film în care un actor este trimis în România să facă filme de groază la castelul Bran. Eram și eu pe-acolo unul dintre regizorii și oamenii de pe platou. Am avut de filmat o scencă cu Dave și cu James Franco. Mai aveau o scenă haioasă la mormântul lui James Dean.
Din păcate secvențele acelea s-au scos la montaj. Dar până la urmă filmul a fost bine receptat. A primit și o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun scenariu, atâta dar că eu mă regăsesc în secvențele tăiate la montaj… Dar încă primesc bani pentru rolul acela”, ne-a mai povestit Tudor Munteanu.
Detalii inedite din culisele thriller-ului The Nun (Călugărița), difuzat pe Netflix și HBO
Tudor Munteanu a avut ocazia să joace în 2018 în thrillerul Călugărița (The Nun). Ne-a împărtășit și nouă câteva impresii:
„Se filmase deja The Nun deja în România. Știam despre el, pentru că soția unui prieten de-al meu lucra la montaj. Se pare că producătorii filmului s-au întors în Hollywood și l-au prezentat unui public de test.
Nu au luat scorul pe care și-l doreau, așa că au rescris aproape o treime din scenariu. Vreo 30-40 de pagini au fost rescrise și refilmate. Nu s-au mai întors în România, ci au filmat în Hollywood. Ne-au chemat pe noi, câțiva de acolo, să dăm audiții. Eu mai lucrasem cu directorul de casting la un alt film. Și, din fericire, am fost selectat să fac rolul cârciumarului Grigore.
Pentru mine a fost bine. Jucasem până atunci multe personaje negative, iar acum scenariul îmi dădea posibilitatea să fiu și eu un cârciumar onest. Să mă pierd prin mulțime… Au mai fost vreo două scene filmate care nu au ajuns în film. Totdeauna se întâmplă așa, se taie foarte mult la montaj. Mai era o scenă în care soția mea din film dădea naștere unui monstru – o scenă de groază foarte urâtă care nu s-a mai difuzat. De obicei se scrie și se filmează peste măsură, după care ajung să-și dea seama că unele scene nu sunt utile în film.
Pentru mine a fost o experiență inedită. Producătorii s-au folosit de câteva povești din folclorul local, din zona Sibiului și a Biertanului. Sunt niște ruine și niște ziduri ciudate pe-acolo. Și niște povești care circulă în zonă și care i-au inspirat pe producători. Filmul mi-a dat și mie prilejul să învăț despre toate acestea.
Ce îmi place mult la meseria pe care o fac este tocmai asta. Fiecare rol îmi dă ceva nou de învățat. Fiecare rol deschide o poartă spre o lume nouă, spre o experiență nouă. Interpretând rolul respectiv, am și eu de făcut cercetarea și documentarea de rigoare și învăț multe lucruri noi – inclusiv despre ai mei, cum s-a dovedit în The Nun…”, a povestit Tudor Munteanu pentru Bistrițeanul.ro.
Felicitări!