Potrivit legislației, cei care beneficiază de ajutor de orice fel din partea statului și refuză job-uri sau să participe la cursuri de calificare, sunt obligați să accepte slujbele găsite de cei de la AJOFM, în caz contrar ar trebui să piardă suma primită. Acest lucru nu prea se întâmplă însă, iar un important reprezentant al mediului de afaceri cere aplicarea legii.
Criza forței de muncă afectează aproximativ 25% din capacitatea de producție din Bistrița-Năsăud, estimează șeful Camerei de Comerț și Industrie Vasile Bar. Potrivit acestuia, la nivelul județului ar fi circa 2.500 de locuri de muncă disponibile momentan.
Una din rezolvările pe care le vede Vasile Bar ar fi o mai atentă monitorizare a absolvenților de liceu, care ar trebui să rămână fără ajutorul de șomaj dacă refuză job-urile propuse de AJOFM.
„Foarte puțini absolvenți de liceu sunt angajați în economie. O bună parte dintre ei sunt în șomaj. Refuzul unui loc de muncă sau a cursurilor de calificare să atragă sistarea ajutorului social. Să aplicăm modificările legislative așa cum sunt și să încercăm să mai reducem dintre cei care cu pomene sunt obișnuiți să stea în fața casei și să se uite la alții cum muncesc”, a declarat Vasile Bar, în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural de astăzi.