„Soarele vieţii a apus pentru preotul Leontin Stejerean, o fiinţă atât de dragă tuturor care l-au cunoscut! O inimă bună a încetat să mai bată, un suflet mare s-a ridicat la cer, lăsând în urmă o nemărginită durere şi un gol imens!”, a anunțat fiica preotului, Ana Alexandrina Matei.
„În acest univers al tristeţii ne rămân stelele amintirilor, care să ne aline durerea.
Dumnezeu sa-l odihneasca în pace!” a transmis fiica preotului Leontin Stejerean, Ana Alexandrina Matei.
Trupul neînsuflețit al preotului Leontin Stejerean este depus la capela Biserica Duminica Tuturor Sfinților din strada Oncești, în Sibiu, acolo unde preotul a și slujit în ultimii săi ani.
O slujba specială de pomenire a celor trecuți în lumea de dincolo va avea loc la Sibiu, duminică 6 septembrie 2020, la ora 17.
Înmormântarea va avea loc la Bistrița, luni 7 septembrie 2020, la ora 12.00, la Biserica „Sfinţii Trei Ierahi” de pe strada Odobescu – au mai transmis membrii familiei sale.
Părintele Leontin Stejerean a fost preot paroh în Parohia Ortodoxă Ghinda, cu filiala Jelna timp de 45 de ani.
A deținut şi funcţia de contabil al Protopopiatului Ortodox din Bistrița.
Leontin Stejerean s-a născut în Budacu de Sus şi după ce a făcut şcoala primară în satul natal şi clasa a IV-a la Bistriţa, a continuat Şcoala Normală de Învăţători la Năsăud.
S-a mutat apoi la Cristuru Secuiesc, pentru a definitiva clasa a VII-a. Peregrinările nu s-au oprit, însă, aici – scriu cei de la Tribuna. În 1940, după ce Ardealul de Nord a fost cedat Ungariei, viitorul preot nu a plecat în România pentru a continua studiile. S-a întors acasă, unde tatăl său avea mari probleme cu vederea.
În 1942 s-a înscris la Academia Teologică Greco-Catolică din Cluj, pe care a absolvit-o în 1946.
„Ştia slavona şi lectura cu uşurinţă literele chirilice, mai ales cele lucrate artistic de străvechii tipografi şi, mai ales, experimentaţii copişti. Era foarte atent la ,,însemnările marginale” – povestea preotul Nicolae Feier, la începutul lunii mai, când preotul Leontin Stejerean împlinea venerabila vârstă de 100 de ani.
„Era întocmai cum se cere la jurământul de la hirotonire: Blând, cuminte, ascultător, destoinic să înveţe pe alţii, foarte răbdător şi liniştit, ,,bun chivernisitor al casei sale, având copii supuşi şi credincioşi”…
L-am întâlnit acum patruzeci de ani, în anul 1980, la Protopopiatul Ortodox Român din Bistriţa, condus atunci de vrednicul protopop, Creţa Simion, care îi era nepot după doamna preoteasă, Mama Cenţa, aşa cum am început a-i zice după ce părintele Stejerean ne-a devenit tuturor ,,Tata Tinu”…
„A avut zile frumoase şi nenorociri. A rămas puternic în credinţă şi nădejde, în înviere şi viaţă veşnică”, mărturisea atunci preotul Nicolae Feier.