În această noapte s-a stins din viață profesoara Ana Livia Tătaru – la fel de discret pe cât și-a trăit ultimii ani, într-un bloc de pe Strada General Grigore Bălan, într-un apartament pe care a decis că îl va dona Bisericii de la Apollo, după moartea sa.
„S-a mutat de pe pământ la cer, Doamna Dr. Dr. Livia Ana TĂTAR. Trupul neînsuflețit va fi depus în Biserica Sfinții Apostoli Petru, Pavel și Andrei din Bistrița, Strada Andrei Mureșanu nr. 2. Slujba de prohodire se va săvârși în data de 12 iunie 2018 la ora 12:30, în Biserică”, au transmis preoții Simion Bretfelean și Ioan Pintican, care slujesc în acest lăcaș de cult.
*****
Și-a dorit o viaţă plină de aventuri ca-n filme, şi a trăit-o din plin… Fascinată de avioane, Ana Livia Tătaru a fost iubită de comandantul sovietic care a condus Bistriţa imediat după terminarea celui de-al Doilea Război mondial şi a contribuit esenţial la construirea bisericii de la Apollo, donând pentru asta casa părintească.
Fiica preotului greco-catolic Vasile Tătaru din Bistriţa, care a slujit ani de zile în biserica de la Coroana – Livia Ana Tătaru a fost una dintre personalităţile uimitoare care luminează viaţa oraşului cu o fascinantă (pe alocuri plină de tristeţe) poveste de viaţă.
Ana Tătar a făcut primele clase în şcoala românească azi cunoscută drept Colegiul „Andrei Mureşanu”, dar a învăţat perfect şi germana, la Colegiul evanghelic săsesc „Liviu Rebreanu”, a fost invidiată şi uneori nedreptăţită de profesoarele ei, a studiat engleza la Cluj şi a absolvit Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca în 1950, fiind profesoară de liceu mai întâi la Arad, apoi la Liceul „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, iubindu-şi elevii mai mult ca orice, sărind în apărarea lor şi chiar ferindu-i de exmatriculări.
Din 1958 şi până în 1970 a fost lector la Catedra de Engleză a Universităţii Babeș-Bolyai, după care a emigrat în Germania, unde a lucrat ca lector la Universitatea din Mannheim şi la Editura Springer din Heidelberg. În 1975 şi-a dat doctoratul la Bonn, după care şi-a susţinut doctoratul şi la Cluj, în 1995.
Mai multe detalii despre fascinanta poveste de viață a profesoarei Ana Livia Tătaru puteți reciti accesând linkul de mai jos:
VIDEO. O legendă în viaţă: Profesoara Ana Tătar ne luminează oraşul cu o fabuloasă poveste de viaţă