1.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

A început Vacanța la Bibliotecă! Ateliere de teatru, pictură, filme, muzică şi sport!

Ateliere de teatru, pictură, desen, filme, muzică, şah şi tenis de masă! Acestea şi multe alte surprize îi aşteaptă de astăzi pe copiii din Bistriţa, la Biblioteca Judeţeană „George Coșbuc” din Bistriţa.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud organizează, în perioada 1 iulie – 31 august 2019, cea de-a IV-a ediție a Fabricii de Idei Estivale – „Vacanța la Bibliotecă”.

Clubul CoșBook, aflat în subsolul Bibliotecii, a găzduit azi prima activitate din programul Fabrica de idei estivale – „Vacanță la Bibliotecă”: „Atelierului de teatru – joacă și improvizație”.

Acesta a fost imaginat și susținut de profesoara Alina Tomi. Activitatea s-a desfășurat între orele 10 și 11.30 și i-a captivat pe cei peste 20 de copii înscriși.

Copii, voi știți care este diferența dintre teatru și film?”
„Da, teatrul se desfășoară acum, iar filmul nu se desfășoară acum!”
„Ce sunt actorii?” „Personaje, care își joacă rolurile! Personajele au nevoie de replici”
„Dar, el vorbește tot timpul, se exprimă doar prin vorbe?” „Nu, el se exprimăși prin mișcări, prin semne, prin emoții
Ei bine, toate aceste lucruri le vom exersa noi la atelierul de teatru”, a conchis profesoara de teatru Alina Tomi.

Și cum era de așteptat, cele 90 de minute de joacă „de-a teatrul” au trecut cât ai clipi: în prima oră copiii au fost angrenați în „tot felul de exerciții”, după care ei au fost împărțiți în mai multe echipe, pentru a imagina propria piesă de teatru pe o temă dată de coordonatoarea atelierului.

La finalul atelierului, fețele copiilor radiau bucurie. „Lecția de teatru a fost foarte frumoasă și am învățat multe lucruri noi, iar mie mi-au plăcut cel mai mult exercițiile de imaginație” – a povestit Alesia Dorloți, elevă în clasa a V-a, la CNAM.

Eu mi-am imaginat cum am luat o păpădie și am suflat-o. Și mi-am mai imaginat cum am fost la scrimă și m-am luptat cu sabia și că am câștigat. Astăzi am început să scriem la piesa de teatru și vom continua lunea viitoare”, a admis Andrei Titieni, de la Șcala Gimnazială Nr. 1 Bistrița.

Când am fost dragon și dormeam, am fost primul trezit de mama dragonilor! Cred că acest atelier de teatru mă ajută cu imaginația, chiar dacă eu am multă imaginație, căci mi-o dezvoltă și mai tare”, a mărturisit și Tompa Andrei Lucian, clasa a IV-a la CNAM.

Noi am venit la Vacanța la bibliotecă pentru prima dată și cred că este ceva frumos pentru copii; l-am înscris ca să mai iasă un pic din casă cât suntem noi la serviciu, ca să aibă o activitate specială!”, a mărturisit mama lui Andrei, Ana-Maria Tompa.

Nu mai puțin entuziastă, la finalul întâlnirii de astăzi, prof. Alina Tomi: „Îmi propun să ajung la ei prin joc și joacă teatrală, prin exerciții de improvizație, prin exerciții de încălzire, atât vocală, cât și fizică, prin exercițiile de respirație, cu care am și început. Îmi doresc să își construiască fiecare, treptat, în grupe de câte patru, propria piesă de teatru, în care să înglobeze ceea ce asimilează în timpul acestor jocuri. Fiecare își alege ce personaj să fie și ce vrea să facă în propria lui piesă de teatru. Marea majoritate a fost chiar încântată, i-am văzut încă de la început deschiși, gata să intre în această joacă și să înțeleagă că aceste exerciții le dezvoltă creativitatea, le dezvoltă abilitățile de socializare și până la urmă învață să fie mai buni!”, a mărturisit prof. Alina Tomi.

Atelierul de teatru se desfășoară pe parcursul a cinci ședințe, în zilele de luni, iar la fiecare ședință prima oră este dedicată jocului interactiv, după care fiecare grup se dedică conceperii și finalizării unei piesei de teatru, care va trebui interpretată la ultima întâlnire, pe 29 iulie.

Directorul Bibliotecii „George Coşbuc”, Ioan Pintea, a ținut să asiste la primul atelier al verii și, nu o dată, absorbit, a avut propriile răspunsuri la provocările adresate copiilor de prof. Alina Tomi. „Sigur, programul Fabrica de idei estivale – „Vacanța la Bibliotecă” are în primul rând o componentă de joacă. Le creează copiilor înscriși la aceste ateliere multă bună dispoziție, dar și o componentă educațională importantă, specifică fiecărui atelier.

Avem ateliere de teatru, de pictură și desen, de cărți poștale, de mandale, ca și ateliere de creație, pe teme ecologice și de muzică. Zilele de miercuri sunt dedicate filmului iar zilele de vineri activităților sportive libere, cu șah, tenis de masă și altele. Biblioteca județeană este deschisă în perioada 1 iulie – 31 august pentru copii și se străduiește, prin implicare bibliotecarilor și a voluntarilor, să le ofere acestora toate condițiile ca să-și petreacă vacanța într-un mod aparte!”, a declarat Ioan Pintea.

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR:

LUNI:

  • (1, 8, 15, 22, 29 IULIE): Atelier de teatru – joacă și improvizație (orele 10:00 – 11:30) – Clubul Cultural „CoșBook”; prof. Alina Tomi;

MARȚI:

  • (2, 9, 16, 23, 30 IULIE): Pictură și desen (orele 10:00 – 12:00) – Clubul Cultural „CoșBook”; Anamaria Gordon;
  • (6, 13, 20, 27 AUGUST): Atelier de cărți poștale – Clubul Cultural „CoșBook”;

MIERCURI:

  • (3, 10, 17, 24, 31 IULIE; 7, 14, 21, 28 AUGUST): Film (orele 10.00 – 12.00) – Mediateca Bibliotecii;

JOI:

  • (4, 11 IULIE): Atelier de Mandale (orele 10:00 – 12:00) – Clubul Cultural „CoșBook”;
  • (18, 25 IULIE): „Școala verde” – activități pe teme ecologice (orele 10:00 – 12:00) – Clubul Cultural „CoșBook”; Sorina Roman;
  • (1, 8 AUGUST): Ateliere de creație (10:00 – 12.00) – Clubul Cultural „CoșBook”;
  • (22, 29 AUGUST): Atelier de muzică (10:00 – 12:00) – Clubul Cultural „CoșBook”;

 VINERI:

  • (5, 12, 19, 26 IULIE; 2, 9, 16, 23, 30 AUGUST): Tenis de masă; Șah (orele 10:00 – 12:00) – Curtea Bibliotecii; Călin Deac.

Foto @ www.bjbn.ro

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: