Un tinerel din Perișor s-a ales cu dosar penal după ce a fost oprit în trafic de polițiști. Aflat în localitatea Beclean, tânărul conducea un autoturism deși consumase alcool înainte. Rezultatul etilotestului a indicat o valoare de peste 1.
Ieri, pe DN17, în cadrul activităților preventive desfășurate, polițiștii l-au oprit în trafic, pentru control, pe un tânăr, de 26 ani. Bărbatul din Perișor conducea un autoturism prin orașul Beclean.
Fiind testat cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de peste 1,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bineînțeles i s-au recoltat două mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările continuă de către polițiștii din Beclean. S-a întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.
Polițiștii recomandă:
Nu conduceți autoturisme după ce ați consumat băuturi alcoolice! Vă reamintim faptul că, pe lângă că puneți în pericol siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 prevede:
ART. 87 X Jurisprudența
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancţionează şi persoana care conduce un autovehicul sau un tramvai şi care se află sub influenţa unor substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora.
(3) Substanţele sau produsele stupefiante, precum şi medicamentele cu efecte similare acestora se stabilesc de către Ministerul Sănătăţii Publice, iar lista acestora se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani.
(5) Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Nu uitați faptul că, în unele situații, este interzis consumul de alcool chiar dacă nu conduceți!
ART. 78 X
Jurisprudența
(1) Conducătorului de autovehicul sau tramvai, instructorului auto atestat care se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi examinatorului autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere sau pentru oricare dintre categoriile ori subcategoriile acestuia, implicaţi într-un accident de circulaţie, le este interzis consumul de alcool sau de substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora după producerea evenimentului şi până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice.
(2) În situaţia în care nu sunt respectate dispoziţiile alin. (1), se consideră că rezultatele testului sau ale analizei probelor biologice recoltate reflectă starea conducătorului, a instructorului auto sau a examinatorului respectiv în momentul producerii accidentului.