Cu bentiţe tricolore la umăr, fluturând steaguri fără stemă şi ascultând melodiile care au marcat istoria oraşului şi a României acum 30 de ani – o mână de bistriţeni au refăcut în această dimineaţă marşul istoric care a scos în stradă 10.000 de bistriţeni, în 22 decembrie 1989.
Asociaţia Bistriţa Civică a organizat în această dimineaţă, la Bistriţa, un marş de comemorare a celor 30 de ani de la demonstrația bistrițenilor împotriva dictaturii comuniste. În 22 decembrie 1989, aproximativ 10.000 de bistriţeni ieşeau pe străzi, într-un protest spontan care a început la Fabrica Mecanică.
„Pornim în marș de la Fabrica Mecanică și parcurgem traseul pe care bistrițenii l-au urmat în 22 Decembrie 1989 pentru a se solidariza cu revoluționarii de la Timișoara, București, Cluj, Sibiu, Brașov”, au anunţat cei de la Bistriţa Civică.
Liderul sindical Ioan Bența – una dintre figurile marcante ale Revoluţiei din 1989 la Bistriţa – a venit tocmai de la Braşov pentru a participa la comemorare. Acesta a povestit că în momentul în care muncitorii de la Fabrica Mecanică au decis să iasă la protest în stradă – directorul întreprinderii avea un pistolet asupra sa, ameninţând că va pune furtunul cu apă pe ei.
[arve url=”https://youtu.be/TQa2JAzSW-s” /]
Florin Chereji, la rândul său o figură marcantă a acelor ani şi iniţiatorul marşului de astăzi, a venit însoţit de cei doi băieţi.
[arve url=”https://youtu.be/Saq_7ojRGoE” /]
„Am venit acasă de la Londra, de sărbători. Fac acolo un master în Politici Publice pe care vreau să le aplic apoi în România sau la nivel European. Deocamdată lucrez ca programator. Am vrut să-l însoţesc pe tata la marşul acesta. Eu nu eram născut în 1989. Ştiu ce s-a întâmplat atunci din poveştile părinţilor mei. Am venit totuşi pentru că trebuie să ne aducem aminte de acele vremuri. Nu vreau să dau vina pe cei care nu au venit. Libertate înseamnă şi libertatea de a uita. Dar pentru tatăl meu ştiu că asta înseamnă foarte mult”, ne-a mărturisit Mihai Chereji.
Dezamăgit de numărul de mic al bistriţenilor participanţi, ecologistul Marius Bălan ne-a mărturisit că prin acest marş transmite mulţumiri celor din decembrie 1989. Celor care au avut atunci curaj să iasă în stradă, sacrificându-şi viaţa pentru libertatea de azi…