O butelie, o carpetă ilustrând Răpirea din Serai, faimosul bibelou peşte care nu lipsea de pe televizoarele bistriţenilor – acum 30 de ani – dar şi uniforma unui elev fruntaş sau a unui miliţian reconstruiesc atmosfera macabră din 1989, la Arhive.
Obiecte de colecţie, dar şi ziare, fotografii, afişe şi cărţi din zbuciumaţii ani 1989 – 1990 vă stau la dispoziţie într-o expoziţie de excepţie, inaugurată astăzi, la Arhivele Naţionale Bistriţa-Năsăud.
Termosuri de acum 30 de ani, maşini de scris sau uriaşe telefoane, bancnote sau distincţii, o străveche sticlă de lapte, un magnetofon sau un pick-up… Asemenea obiecte prăfuite, dar încărcate de tulburătoare semnificaţii, au fost donate specialiştilor de la Arhive.
Aceştia, împreună cu Instituţia Prefectului, au inaugurat la Arhive o impresionantă şi emoţionantă expoziţie.
[arve url=”https://youtu.be/n6EejXbvPTo” /]
La eveniment au participat oficialităţile oraşului, dar şi câţiva dintre cei care au trăit pe viu Revoluţia din 1989.
De altfel, momentele dramatice din 1989 au fost evocate şi de George Avram, prefectul Stelian Dolha, fostul prefect Ovidiu Frenţ sau Florin Chereji şi Marius Bălan – membrii asociaţiei Bistriţa Civică. Ei au fost cei care i-au invitat pe toţi cei prezenţi să comemoreze memoria eroilor din 1989 – participând la un marş organizat la Bistriţa în 22 decembrie.
[arve url=”https://youtu.be/40G-uSN-DJU” /]
Expoziţia foto-documentară este dedicată unui eveniment major care a marcat căderea regimului comunist. A fost stabilit, ca reper cronologic, vizita dictatorului Nicolae Ceauşescu în judeţul Bistrița-Năsăud, în octombrie 1989, și se ajunge cu documentele până la primele alegeri libere, din mai 1990.