Într-un raport, Garda Forestieră Cluj evidențiază dezastru pe care l-au făcut cei care taie ilegal arbori în zona Anieș (comuna Maieru). Potrivit instituției s-au tăiat ilegal copaci în valoare de peste un milion de lei.
Controlul la Ocolul Silvic Cormaia Anieș, în fondul forestier al orașului Sîngeorz-Băi a început în vara anului 2018, după ce în anul 2017 s-a făcut o sesizare anonimă. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, controalele efective au început abia în 2018.
Potrivit unui raport al Gărzii Forestiere Cluj, au fost luate la puricat Cantonul nr. 2. Valea Măgurii unde s-au găsit 177 de cioate provenite din tăieri ilegale de arbori, cu o valoare a prejudiciului de 51.529 de lei și Cantonul nr. 4 Valea Vinului, unde au fost identificate 177 de cioate și o valoare a prejudiciului de 21.166 de lei. În aceste cazuri, Garda Forestieră Cluj a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud.
Amploarea dezastrului a putut fi văzută cel mai bine la Cantonul 7 Valea lui David, unde au fost găsite nu mai puțin de 659 de cioate provenite din tăieri ilegale de arbori, cu o valoare a prejudiciului de 553.501 lei. Și în acest caz a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud.
Controlul nu a fost finalizat însă din cauza căderii zăpezii. Ocolul Silvic Cormaia Anieș ar fi trebuit să continue controlul în primăvara anului 2019 sau imediat după topirea zăpezii, acțiune care, însă, nu a mai avut loc. Atunci, Garda Forestieră Cluj a delegat personal pentru finalizarea controlului, care continuă și acum.
„Până la data de 13.09.2019 au fost identificate un număr de 3.350 de cioate provenite din tăieri ilegale de arbori, cu un volum de 2.994 de metri cubi și o valoare a pagubei de 1.070.315 lei. Din evidențele puse la dispoziție de către reprezentanții Ocolului Silvic Cormaia Anieș rezultă că pădurarului titular de Canton nr. 7 Valea lui David i-au fost solicitate explicații, în scris, cu privire la constatările făcute cu ocazia patrulărilor în canton, răspunsul acestuia fiind că nu a identificat nimic în neregulă, iar noi estimăm că tăierile ilegale s-au produs începând cu anul 2016 întrucât este un canton expus și nici nu au fost constituite în acest canton acte de punere în valoare pentru asigurarea cu lemn de foc pentru încălzirea locuințelor, a cetățenilor din localitățile Sîngeorz-Băi, Maieru, Ilva Mică și Poiana Ilvei, aflate în vecinătatea suprafețelor de fond forestier în care s-au constatat prejudiciile”, se arată în raportul Gărzii Forestiere.
Pădurarul în cauză nu doar că nu a găsit nimic în neregulă în acest canton, ci la controlul reluat în luna iulie, acesta a refuzat să participe în teren. Ocolul Silvic a demarat procedura de cercetare disciplinară a pădurarului și în cele din urmă a renunțat la el.
După ce controlul va fi finalizat, Garda Forestieră va sesiza din nou Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud cu privire la valoarea totală a pagubelor produse fondului forestier.
Foto Arhivă