-0.7 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

VIDEO: Chirurgul Sever Moldovan, unul dintre cei mai iubiți chirurgi, a făcut zeci de operații în premieră, la Bistrița

Deși originar din București, în sufletul său s-a simțit dintotdeauna ardelean. A ajuns să profeseze la noi în anul 2000. Apoi a plecat în Franța și Pakistan, iar din aprilie s-a reîntors la Bistrița. A făcut zeci de operații în premieră, aici, și una din tehnicile sale e folosită aproape în toată lumea.

Sever Călin Moldovan e născut, educat și specializat la București, la Spitalul Fundeni, până în ultima zi de rezidențiat. Cu toate acestea e foarte atașat de Ardeal, petrecându-și vacanțele, taberele, concediile, la bunici, sau zona Ardealului.

Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, acesta a explicat drumul său spre chirurgie și chiar spre culmile acesteia.

„Am ajuns doctor din cauza unui accident. Până la 14 ani am fost pasionat de natură. Și doream să devin inginer silvic. Am avut un accident, fiind la bunici, în Sălaj. Tăiam lemne și m-am accidentat cu securea. Am fost dus de urgență la spital. Și am fost operat cu anestezie locală. Și am stat în șezut și m-am uitat la operație, că eram foarte curios. Și am văzut-o! Și practic, din momentul ăla mi s-a schimbat traiectoria de carieră. De atunci am vrut să fac chirurgie”, a povestit Sever Moldovan.

Acesta a explicat că pe vremea lui nu era așa de ușor să intri la medicină, și nici nu a reușit din prima. Când a terminat rezidențiatul, în 2000, a ales Bistrița-Năsăud, fiind cea mai apropiată zonă cu post liber de Sălaj, locul copilăriei sale. A lucrat la Spitalul orășenesc Beclean și apoi a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Bistrița.

„Eu și soția am avut privilegiul unei educații medicale de cel mai înalt nivel. Formându-ne la Fundeni, chiar dacă eram tânăr, ajungând aici la Bistrița, deja aveam o maturitate profesională. Am ajuns în mijlocul unei echipe în care aveam colegi remarcabili, chirurgi și anesteziști foarte buni. Dar pe anumite segmente de patologie, cumva mie mi se părea normal să le abordez. Pentru că aveam pacienți ce nu își permiteau să fie transferați în centrele universitare. Și atunci nu puteam să nu îi propun ceva pacientului, mai ales dacă știam că puteam rezolva. Și aici am avut mare șansă cu soția mea, asistent reanimator, format tot la Fundeni. Și azi făcând o operație care nu s-a mai făcut la Bistrița, mâine alta, așa s-a format o constantă. Și am ajuns să avem o activitate chiar importantă”, a explicat chirurgul.

Fiind cazuri mai aparte, cei doi soți au făcut fotografii, au ținut evoluția pacientului, au scris articole medicale. Iar trei dintre acestea le-au trimis la Madrid, în 2006, la un Congres.

„M-am gândit că poate din trei lucrări ne va fi acceptată măcar una. Și ne-au fost acceptate toate trei. Și așa am ajuns să fim chemați și la alte congrese. Sunt unele contribuții, care da, pot să fie considerate originale, în domeniul operațiilor de cancer de cap de pancreas și în domeniul pentru cancer de stomac. Aici am dezvoltat o activitate mai mare”, a declarat doctorul Sever Moldovan.

Tehnica sa, folosită în 2004, octombrie, a ajuns să fie folosită deja aproape în întreaga lume, fiind o tehnică ce permite obținerea de margini cât mai curate în urma extirpării tumorilor.

La momentul în care eu am aplicat tehnica respectivă, pentru că era un caz greu, nu am știut că o echipă de medici din Franța folosiseră deja tehnica asta la câteva cazuri. Pentru că fusese doar cu puțin timp înainte să o fac eu. Bineînțeles, metoda mea avea punctele ei de originalitate, chiar dacă ei au fost primii”, a explicat chirurgul, în cadrul emisiunii.

Acesta a subliniat faptul că nu a ținut evidența la ce a făcut și câte a făcut în premieră.

„Dacă a fost ceva ce a dus la o evoluție și știam că poate ajuta, logic că am notat în ideea de a învăța pe alții mai departe”, a explicat medicul chirurg.

Nu vă dați seama ce înseamnă să lucrezi într-un mediu în care sunt chirurgi mediocri, sau slabi. Noi aici avem privilegiul de a lucra într-o echipă în care toți chirurgii sunt buni. Nu pot spune despre nici unul că e mai puțin bun. Sau că are dificultăți cu vreun caz. Dar la fel ca și la comisia oncologică, discutăm despre cazuri, ne consultăm. Eu m-aș lăsa oricând operat de oricare dintre colegii mei de la Bistrița”, a spus chirurgul Sever Călin Moldovan.

A lucrat la Bistrița din 2000 până în 2008. Apoi a fost în Franța și ulterior a instruit medici chirurgi în Pakistan. Despre reîntoarcerea sa la Bistrița, puteți reciti AICI:

LAZANY: Am câștigat! Doi medici foarte buni se reîntorc din Franța pentru a ajuta pacienții din Bistrița

Mai multe despre doctorul Moldovan puteți urmări în video de mai jos:

[arve url=”https://www.facebook.com/bistriteanul.ro/videos/550552672449055/” /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...