Scandal mare în comuna Nimigea, privind un teren aflat la ieșirea din Mocod spre Zagra. S-ar părea că un fost funcționar public își cere pământul înapoi, cu acte vechi de aproape 30 de ani. Cei care au teren în zonă acuză că actele nu ar fi în regulă, și se tem să nu rămână fără pământ.
Redacția Bistrițeanul.ro a fost contactată de un proprietar de teren din comuna Nimigea, care se teme că ar putea rămâne fără pământ.
„Este vorba de o luncă limitată de ape, la ieșirea din Mocod spre Zagra. E pământul familiei mele, unde ne-am făcut o fermă în 2010”, ne-a povestit bistrițeanul.
Vecini le-ar fi o familie cu vază, formată dintr-un comisar de poliție și o angajată ANAF.
„Aceștia au primit de la unchiul meu, în 2008, o parcelă de 17 ari, pe motiv că ar vrea să-și ridice ceva din lemn acolo. Când colo, și-au făcut casă, dar în acte figurează ca anexă agricolă. Împărțim un drum și un pod, iar probleme între noi au apărut când el a început să nu mă mai lase să le folosesc”, a mai spus bistrițeanul.
Ca și cum nu ar fi fost de-ajuns, în peisaj a mai apărut tot un personaj cu funcții înalte care, la rându-i, îngreunează lucrurile.
„Acest domn, fost director al unei instituții, i-a vândut vecinului meu un teren, de 47 de ari, FĂRĂ niciun document. Fostul director susține că terenul respectiv e a lui, ceva moșternire lăsată de socrul său. Dar el nu apare în acte. Are ceva scrisoare de prin ’90, și o cerere de retrocedare, dar nu i se emite niciun act, nu se face un plan parcelar, nu nimic”, a mai spus revoltat bistrițeanul.
Acesta acuză atât pe fostul funcționar, actualul comisar, dar și pe primarul comunei Nimigea de „lucruri necurate”. Supărarea ar fi că ar fi fost contactat telefonic și i s-ar fi spus că o comisie agricolă va analiza și parcela terenul, când, susține el, nu ar avea acest drept din cauză că nu ar exista niciun titlu de proprietate.
„Are o scrisoare din anii ’90, cu ceva bifă pusă la niște terenuri. Păi dacă vrea proprietatea, să obțină titlul în instanță. Cât timp nu există titlul de proprietate, ce măsurători să facă? Poate că are teren aici, dar poate nu are. Cartea funciară e din anii ’40 – ’50. Iar o parte însemnată din terenul familiei mele ar face parte din această așa zisă moștenire. Ce mi se pare suspect e că avea la dispoziție 30 de ani să-l solicite. Și nu a făcut-o. Numai acum, și pe baza unei scrisori. Eu am cumpărat terenul ăsta. Iar acum mi se spune că se va face un nou plan cadastral. Cadastrarea e ilegală”, acuză omul.
Acesta ar fi făcut și o plângere penală, însă se teme că „nu va avea nicio izbândă, din cauza funcțiilor celor implicați și pentru că cei din primăria Nimigea ar fi toți neamuri. Am mari dubii!” – a spus bistrițeanul.
Contactat de reporteri, primarul comunei Nimigea susține că momentan nu poate oferi prea multe detalii.
„Cel ce susține că e proprietarul terenului respectiv are acte, sunt valide, doar că nu a fost pus în posesie. Vom măsura, vom face un proiect parcelar. Până nu facem toate verificările, a actelor și în teren, să vedem exact ce și cum avem, nu știu care e situația. Nu vă pot da mai multe detalii”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, Mircea Runcan, primarul comunei Nimigea.