Dacă se reduce numărul de ore în cazul elevilor în toate cele trei cicluri – primar, gimnazial şi liceal – ce se va întâmpla cu materiile care trebuie predate? Vor fi şi ele revizuite? Sau materiile vor trebui predate aşa cum sunt?
Deputatul Cristina Iurişniţi a fost întrebată ieri, la emisiunea Direct în Problemă moderată de Iulia Stupinean ce părere are despre Legea educaţiei, aflată în aceste zile pe masa preşedintelui, în curs de promulgare…
„Este vorba de o revenire la textul iniţial al legii. Până la urmă, planurile cadru trebuie să corespundă cu nevoile elevilor. Dacă legea va fi considerată neconstituţională, preşedintele o va trimite din nou în Parlament”, a afirmat Cristina Iurişniţi.
Deputatul nu s-a arătat atât de îngrijorat de această chestiune: „Nu trebuie să ne facem probleme. Un profesor bun va şti să dozeze cum trebuie aceste ore, să-şi pregătească bine disciplina. Problema este la calitatea cadrelor didactice. Aici trebuie încurajată o politică care să ducă la formarea continuă a profesorilor noştri. Să le oferim perfecţionări continue şi gratuite, aşa cum şi funcţionarii publici au acest drept. Până la urmă instruirea şi calitatea profesorilor se răsfrânge asupra copiilor. Prin urmare, eu nu sunt atât de îngrijorată din acest punct de vedere. Mă îngrijorează mai mult faptul că şcolile nu sunt dotate cum trebuie, faptul că nu avem siguranţă în şcoli, nu este asigurată paza şi protecţia lor, nu avem o masă caldă pentru copiii noştri, nu avem afterschool la nivel naţional…”, a mai spus Cristina Iurişniţi.
Planurile cadru prevăd anumite ore pentru ciclul primar, gimnazial şi liceal – a admis deputatul, recunoscând că profesorii sunt bulversaţi de atâtea schimbări.
Totuşi, nu este vorba despre o schimbare semnificativă – consideră Cristina Iurişniţi.
„Un cadru didactic bine pregătit nu va avea nicio problemă în a-şi planifica materia… Mă îngrijorează totuşi bulversarea semestrelor. Odată terminăm semestrul la sfârşitul lunii ianuarie, odată – de când cu ordinul de ministru al Ecaterinei Andronescu – semestrul se termină la finalul lunii decembrie… Aşa se va continua, pentru că anul şcolar început, se aleargă cu material, de multe ori nu apuci să sedimentezi, să consolidezi cunoştinţe… Mai bine mai puţin şi de calitate, decât mult şi prost”, a punctat deputatul USR.
Cristina Iurişniţi a comentat şi numirea, la Ministerul Educaţiei, a Monicăi Anisie – „un om de anvergură pentru Ministerul Educaţiei. A mai fost ministru secretar de stat în Guvernarea Cioloş. Am înţeles că e un om de partid din PNL Bucureşti. Este de încredere şi are experienţă…”, a precizat Cristina Iurişniţi:
[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbistriteanul.ro%2Fvideos%2F1787486808219368%2F&show_text=0&width=560″ /]