0.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

INEDIT: Un bucătar din Bistrița a gătit carne de crocodil, zebră și un pui Lamborghini!

Maramureșean la origini, s-a mutat la Bistrița după ce i-a fost cucerită inima de o bistrițeancă. În cei 15 ani de când e bucătar, a gătit pentru vedete ca și Andra și Chello. A inventat rețete. A gătit file de crocodil și pulpă de zebră. Ultima ”provocare” în bucătărie a fost un Lamborghini. Un pui de găină neagră, ce poate ajunge la peste 2.500 euro exemplarul.

Dănuț Lihat are 43 de ani și este originar din Săliștea de Sus, județul Maramureș. Acum cinci ani și-a unit destinul cu bistrițeanca ce i-a cucerit inima. De atunci, locuiesc amândoi la Bistrița.

Am vrut să fac această meserie. Așa că am mers în zona Hunedoarei, acum 15 ani de zile, și am zis că vreau să stau pe lângă bucătari, să învăț. Și de atunci am tot învățat. Am făcut și cursuri de bucătar și bucătar chef. Am fost și prin străinătate și am umblat țara în lung și-n lat. Am vrut să învăț tot ce se poate și să prepar lucruri inedite, nebunii care nu s-au mai făcut. Am inventat rețete în diferite restaurante unde am lucrat și mi-am pus amprenta. Îmi plac provocările” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, chef Dănuț Lihat.

Preparate ”nebunești”: crocodil, zebră și puiul Lamborghini

Îi place să lucreze cu cele mai grele și ciudate preparate.

Am gătit file de crocodil și pulpă de zebră. În rest, nu mai sunt chiar așa de rare preparatele din lup de mare, alte tipuri de fructe de mare, rață, fois gras, vită, etc. Am o dorință, să prepar crocodil la proțap. Un crocodil întreg. Pe piață nu găsești să cumperi decât file. Acum tot dau telefoane și sper să reușesc să găsesc un crocodil întreg pe care să-l fac la proțap” a mai spus Chef Dănuț Lihat.

Tot dintr-o dorință de ”adrenalină” în bucătărie a ajuns și să gătească puiul Lamborghini, valoarea unui exemplar ajungând și la 2.500 de euro..

Mă tot gândeam ce să gătesc ce nu s-a mai gătit. Și cumva am dat de un reportaj despre un ieșean care crește, pentru el, găini negre. Am căutat pe internet și am văzut că nu există rețete pentru găină neagră, nu a mai făcut nimeni. A fost o dată provocat James Oliver să gătească, dar în rest, nimic. Așa că am dat telefoane, am făcut rost de un pui de găină neagră și l-am gătit aici acasă, la Bistrița” a explicat chef-ul.

Indiferent de cum vrei să prepari carnea aceasta, întâi trebuie fiartă. E mai fibroasă, de culoare roșie, iar gustul merge spre cel de carne de curcan. Chef Dănuț Lihat a pus în valoarea carnea aceasta rară cu un piure de păstârnac, linte galbenă, chip de sticlă și mărgelată de mazăre.

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=K94nwZOrcyQ&t=5s” /]

A gătit pentru vedete precum Cheloo și Andra

Cea mai mare provocare culinară mi-a fost dată de Cheloo. A venit la Târgul Mureș la un concert și era cazat la un Hotel la care eu lucram. M-am dus și l-am întrebat dacă are vreo preferință. A zis să îi gătesc un orez chinezesc care să i se lipească de dinți. Așa a cerut, așa am făcut. Iar când l-am văzut acum la Chefi la Cuțite că a zis că prepară un orez chinezesc mi-am adus aminte cum i-l gătisem eu, de chiar i se lipise de dinți” și-a amintit chef Dănuț Lihat, râzând.

Nu doar pentru Cheloo a gătit, ci și pentru Andra, Adi Sînă, Anna Lesko, Lora, Crbl, etc.

Vrea să se ”așeze așa cum trebuie” la Bistrița și are planuri mari

Deși e căsătorit cu o bistrițeancă și stau la Bistrița, cu job-ul, chef Dănuț Lihat a fost tot prin alte județe. Acum vrea să se ”așeze” așa cum trebuie în micuțul nostru burg și are câteva proiecte.

Vreau să încep să predau cursuri de gătit. Undeva, sper, în vreo două săptămâni să le putem da startul. Vor fi cursuri ce se vor adresa tuturor.De la copii de 8 ani până la femei, bărbați și chiar alți bucătari care vor să înețe ceva deosebit. Vom învăța de la cum se face un piure, până la a găti fois gras, fructe de mare, vită, rață, etc. Sunt în discuții și s-ar putea concretiza o colaborare cu cei de la Hotel Metropolis. Port discuții cu cineva care urmează să deschidă o braserie. Deci vreau să rămân aici la Bistrița” a explicat chef Dănuț Lihat.

Chef Dănuț Lihat face parte din Asociația Euro- toques România și din ACEEA, alături de chef Nina Rus.

 

 

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...