Lupte aprige în aceste zile în pădurile din Munții Rodnei! A început „boncănitul cerbilor”, un spectacol unic, care are loc în fiecare toamnă, la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, odată cu răcirea vremii. Bistriteanul.ro a intrat în posesia unor imagini video care prezintă spectacolul din munți, în toată splendoarea lui!
Fabulos spectacol în aceste zile în Munții Rodnei, din Bistrița-Năsăud! Cerbii fac scandal, scot răgete puternice ca să-și arate forța, se luptă între ei pentru a-și marca teritorialitatea și pentru a atrage, la final, ciutele. Vânătorii care au în grijă animalele sălbatice din fondurile de vânătoare Anieș și Valea Mare au ieșit în ultimele zile în teren, așa cum o fac în fiecare toamnă, pentru a urmări spectacolul naturii și a evalua exemplarele din teren. Ascunși în tufișuri, după ore de pândă, au reușit să surprindă câțiva dintre cerbii care se luptă pentru supremație în munți.
Dragoș Hârjoabă, vicepreședinte al Asociației Cinegetice Someșul-Rodna, cel care ne-a trimis imaginile video suprinse în weekend, în Munții Rodnei, a ținut să atragă atenția că, în urmă cu câțiva ani, acest spectacol aproape dispăruse, din cauza braconajului. Cum de câțiva ani fondurile de vânătoare din zonă sunt păzite de cei care le au în administrare, iar braconierii sunt „vânați” non-stop de paznici, situația s-a ameliorat, iar „boncănitul cerbilor” se desfășoară într-o libertate deplină.
„Cerbii își manifestă teritorialitatea, puterea, forța, scoțând aceste sunete. Cei care nu au cerboaice pe lângă ei, încearcă astfel să le atragă sau își cheamă rivalii să iasă la bătaie, să-și dispute cerboaicele”, a explicat Dragoș Hârjoabă pentru Bistrițeanul.ro.
Dacă primăvara cerbii își leapădă coarnele, în toamnă, acestea sunt crescute la loc și îi ajută în lupta cu rivalii. În perioada boncănitului, cerbii își anunță prezența prin mugete puternice, prin care încearcă să-și intimideze adversarii. Un cerb poate să trăiască în libertate până la 20 de ani, iar la maturitate poate ajunge să cântărească și peste 300 de kilograme. Preferă să trăiască în zonele de deal și munte, dar în ultimii ani i-a fost semnalată prezența și în zonele de câmpie. Dragoș Hârjoabă estimează că numai în zona Munților Rodnei sunt sute de cerbi și ciute, efectivul fiind în creștere continuă, în ultimii ani, datorită, mai ales, stopării braconajului.