0.4 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

EXTRA: Doi tineri silvicultori din Năsăud vin cu o idee genială! Digitalizarea industriei forestiere din România!

Multă lume urăște defrișările, dar se face în continuare prea puţin pentru stoparea lor. Doi tineri silvicultori din Năsăud sunt gata să revoluționeze modul în care se face silvicultură în România. Iar noi avem ocazia şi onoarea să le dăm o mână de ajutor!

Multă lume urăște defrișările, dar se face în continuare prea puţin pentru stoparea lor. Ne-am înscris şi noi în competiţia aceasta – Future Makers, o competiție de idei de afaceri orientate către viitor. Participăm în concurs cu o aplicație pentru digitalizarea unor procese din industria forestieră…”, ne-a explicat Viorel Urdă, iniţiatorul aplicaţiei alături de Anton Gușă.

Au fost colegi și la Liceul Silvic Transilvania din Năsăud, unde au făcut echipă bună sub îndrumarea profesorilor. Au reprezentat atât liceul, cât și județul Bistrița-Năsăud la mai multe concursuri de specialitate, la nivel național.

Iar acum sunt parteneri de afaceri într-o companie (www.dendro-tools.ro) şi vor să revoluționeze modul în care se face silvicultură în România.

Ca multe alte industrii şi domenii din România, silvicultura a rămas în urmă, iar rezultatele nu au întârziat să apară: birocrație ca acum 50 de ani, pierderi imense de timp și bani datorită lipsei de adoptare a tehnologiilor actuale, tăieri ilegale şi defrișări de păduri. Plus opinia publică de care, parcă, este ținut secret felul în care se face managementul acestei resurse vitale pentru viață, pădurea.

O idee genială:  DENDRO IT 

Pasionaţi de silvicultură şi puşi pe fapte mari, Anton Guşă şi Viorel Urdă s-au înscris într-o competiție de idei de business orientate către viitor – Future Makers.

Ei au pus bazele unei aplicații mobile care simplifică și digitalizează unul dintre procesele cele mai mari consumatoare de timp din industria forestieră. Este vorba despre întocmirea Avizelor de însoțire a masei lemnoase.

Un asemenea aviz este obligatoriu pentru fiecare transport de masă lemnoasă. În România se eliberează zilnic peste 10.000 de astfel de documente. Toate se completează integral cu scris de mână.

Anton Guşă şi Viorel Urdă au început să muncească la crearea unei aplicații mobile care, suțin ei, va da startul digitalizării industriei forestiere din România, salvând, la un calcul simplu, mii de ore de muncă și zeci de mii de euro.

Aplicația mobilă DENDRO IT vine cu o soluție simplă la o problemă care consumă în fiecare zi cel puțin 5000 de ore de muncă pe întreg teritoriul României.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/rF5EXX6Rtb0″ /]

O soluţie simplă şi de actualitate

Este vorba despre timpul pierdut cu colectarea datelor obținute din măsurătorile făcute arborilor exploatați. Dar e vorba, totodată, și de realizarea calculelor necesare pentru completarea corectă a tuturor avizelor de însoțire a masei lemnoase eliberate în țara noastră. Obligatorii, de altfel, pentru fiecare transport de material lemnos.

Și dacă asta nu vi se pare impresionant, imaginați-vă că zilnic se completează cu scris de mână între 15.000 și 20.000 de astfel de documente pe tipizatul oficial venit de la Imprimeria Națională.

Aplicația silvicultorilor năsăudeni oferă – în schimb – o soluție de actualitate și, în același timp, simplă și ușor de utilizat pentru toate ocoalele silvice și firmele de exploatare care eliberează aceste documente.

Se elimină astfel şi problemele care apar din cauza lizibilității scrisului, dar şi calculele greșite sau alte erori umane.

Aplicația digitalizează toate informațiile astfel încât, în doar câteva minute de muncă și cu ajutorul unei imprimante obișnuite, documentul cerut de lege este completat.

Toate datele colectate sunt salvate, astfel încât gestionarea și exploatarea pădurilor din țara noastră se va face în cel mai sustenabil mod posibil, bazându-se pe date exacte de care specialiștii din domeniu au atât de mare nevoie.

Până în data de 8 octombrie are loc o campanie de votare, iar proiectul DENDRO IT este în cursă pentru câștigarea premiului de popularitate (2800 de dolari), finanțare pe care băieții o vor folosi pentru finalizarea aplicației.

Poți susține și tu acest proiect care va ajuta viitoarele generații să se bucure atât de pădure, cât și de utilitatea produselor obținute din lemn!

Tot ce trebuie să faci este să accesezi site-ul competiţiei şi să le acorzi un vot pe pagina finaliștilor Future Makers – AICI…!

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...