0.4 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

FOTO: De ani de zile, în luptă cu gunoaiele

De ani de zile s-au angajat într-o luptă înverşunată împotriva gunoaielor, şi încă nu au de gând să renunţe. Nici n-ar avea cum, atâta timp cât nesimţirea unora lasă încă urme dezgustătoare în jur. Iar gunoaiele par că nu se mai termină…

A fost zi de Curățenie Națională în România pe 21 septembrie. Voluntari din 25 de județe ale României au participat la cea mai mare mobilizare de voluntari din ţară, cu scopul de a strânge deşeurile din arealele naturale.

O primă estimare arată că peste 118.000 de voluntari au adunat 125.000 saci cu deșeuri în România.

În Bistrița-Năsăud, la ziua de curăţenie din 21 septembrie au participat 1.130 voluntari. S-au adunat 2.470 de saci cu deșeuri carevor contamina, de acum, mai puţin zonele naturale.

Inclusiv jandarmii şi pompierii bistriţeni s-au implicat în acţiunea de ecologizare şi au strâns gunoaiele uitate de alţii în natură:

Anul acesta, pe lângă activitățile specifice campaniei de igienizare a arealelor naturale – am propus activități de informare și responsabilizare tuturor voluntarilor și instituțiilor implicate. Aplicarea conceptelor “ZERO DEȘEURI” și “KILOMETRUL ALBASTRU” au fost două modalități eficiente și inovative. Cei interesaţi au putut aborda – prin intermediul acestora – cauza și nu doar efectul acestui flagel scăpat de mult de sub control. Este vorba de poluarea mediului natural…”, a precizat Cristian Ţetcu, coordonator județean Lets Do It, România!

Recomandăm voluntarilor activități pe cursurile râurilor și în ariile naturale protejate –  două resurse neprețuite pentru noi toți”, a mai transmis Cristian Țetcu, mulțumind  tuturor celor implicaţi.

Romsilva Parcul Național Munții Rodnei alături de colaboratorii lor – Primăriile Rodna, Săcel, Borșa, Liceul Tehnologic „Florian Porcius” Rodna şi colegii  de la District Silvic Rodna – au demonstrat, de asemenea, că sunt conştienţi de faptul că Natura înseamnă viață:

Cifre îngrijorătoare 

Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere pe an. Dintre acestea, mai puțin de 10% sunt reciclate. Media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică, Eurostat.

România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor. Din 2020, dacă nu vom putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului.

“Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România.

Din 2010 și până în prezent, “Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1.800.000 de voluntari în acțiuni de curățenie națională și peste 50 000 de elevi și părinți în proiecte de educație ecologică.

Foto @ Let`s Do It, BN

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...