0.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

EcoPARC: O provocare pentru bistriţenii proaspăt căsătoriţi sau pentru părinţi!

Bistriţenii proaspăt căsătoriți sau cei care au adus pe lume un copil vor avea ocazia  să planteze un copac în Bistriţa…! „EcoPARC” se numește proiectul care va putea face din Bistrița un oraș şi mai verde.

„EcoPARC” este un proiect propus de Partidul Ecologist Român și presupune plantarea de arbori sau pomi fructiferi de fiecare dată când cineva se căsătorește sau dă naștere unui copil. Copacul ar putea purta numele copilului – a precizat pentru Bistriţeanul.ro Teodor Mârza de la PER – adăugând că proiectul se poate extinde pentru toată lumea.

Proiectul va putea fi votat mâine, în şedinţa Consiliului Local. Cei de la Partidul Ecologist Român vin cu o serie de argumente convingătoare în favoarea proiectului „EcoPARC”. Iată câteva dintre acestea:

  • un mediu mai prielnic vieţii
  • diminuarea poluării
  • revigorarea spaţiului verde urban şi refacerea fondului vegetal
  • responsabilizare în raport cu mediul înconjurător
  • reducerea eroziunii solului,
  • atenuarea efectelor fenomenului global al schimbărilor climatice
  • îmbunătăţirea capacităţii de retenţie a apei
  • diminuarea emisiilor de CO2

Cine este eligibil pentru plantări?

1) persoanele care se căsătoresc au dreptul de a planta pe domeniul public un pom fructifer/arbore/arbust. 

2) pentru fiecare nou născut, părinţii au dreptul de a planta pe domeniul public câte un pom fructifer/arbore/arbust, care va purta numele copilului.

De asemenea, serviciile de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Bistrița vor întocmi o listă cu locațiile (domeniul public) unde se pot planta speciile de pomi fructiferi/arbori/arbuşti și perioadele în care se poate planta.

Pe domeniul public al Municipiului Bistrița se vor avea în vedere următoarele specii de arbori: tei, salcâm, pin, fag, stejar, mesteacăn, molid, paltin, platan, brad, gorun sau alte specii ornamentale.

Teodor Mârza, reprezentantul PER în Consiliul Local Bistrița a declarat pentru bistrițeanul.ro faptul că și el este adept al obiceiului de a planta pomi și că odată ce proiectul va fi aprobat, campaniile de plantare se vor putea desfășura în două reprize: primăvara și toamna.

„Obiceiul este unul vechi și este preluat de la sași, dar nu numai. Și la mine la țară este obiceiul ăsta. Eu am un nuc plantat la Chiuza. Iar copilului meu i-am plantat un arbore Ginkgo biloba în curte la Sanovil, spitalul în care s-a născut.”

Proiectul este depus la registratură încă din luna aprilie, urmând să fie votat în curând. Teodor Mârza precizează de asemenea faptul că vrea ca cetățenii să fie cooptați în acest sens: având în vedere că există câteva sute de nunți și nașteri în fiecare an, ar putea să ajungem chiar la un parc în care fiecare copac să poarte un nume și să aparțină cuiva.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...