0.4 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

FOTO/VIDEO: A început „Nunta Zamfirei” – o emblemă a Bistriţei, ca şi Biserica Evanghelică

Festivalul internaţional de folclor „Nunta Zamfirei” a început cu puţin timp în urmă pe Pietonalul Liviu Rebreanu. Este o emblemă şi un simbol al Bistriţei, precum Biserica Evanghelică sau Casa cu Lei şi Casa Andreas Beuchel – a precizat primarul Ovidiu Creţu, în deschidere.

Deschiderea festivă a festivalului internaţional „Nunta Zamfirei” a început în această seară la Bistriţa, în prezenţa a sute de bistriţeni care au ieşit în centrul oraşului.

Ediţia cu numărul 24 (şi ultima, în această formulă, după cum au anunţat organizatorii) a debutat cu un tablou muzical coregrafic. S-a intonat imnul României, imnul Palatului Culturii şi imnul festivalului.

Au fost prezentaţi pe scurt invitaţii şi reprezentanţii celor 24 de ţări care fac parte din IGF (Uniunea Mondială de Folclor).

Prof. dr. Dorel Cosma, iniţiatorul evenimentului, a invitat alături de sine, pe scenă, pe doi dintre cei care „au suferit şi s-au bucurat alături de Nunta Zamfirei, încă de la prima ediţie”. A fost vorba despre senatorul Ioan Simionca şi primarul Ovidiu Creţu.

Primarul Ovidiu Creţu a vorbit în termeni elogioşi despre „Nunta Zamfirei” – subliniind că festivalul a devenit, în timp, o emblemă şi un simbol al oraşului precum Biserica Evanghelică, Casa cu Lei sau Casa Ioan Zidaru (Andreas Beuchel).

Ovidiu Creţu a mai ţinut să puncteze că dacă Bistriţa va dori vreodată să devină Capitală Culturală Europeană sau Capitala Tineretului – Nunta Zamfirei ar trebui să devină un punct de sprijin în acest sens:

[arve url=”https://youtu.be/WIIpR8kBidA” /]

„Nunta Zamfirei” a continuat, cu o Gală a Folclorului românesc. Pe scenă au urcat Ansamblul profesionist „Cununa de pe Someș” Bistrița – dirijor Alexandru Demeter, coregraf Teodor Pușcaș.

Bistriţenii prezenţi în centrul oraşului s-au bucurat şi de prestaţia celor de la Ansamblul profesionist „Meseșul” Zalău (dirijor Dorel Ciobanu, coregraf: Radu Mureșan, șef serviciu Paula Taloș), Ansamblul „Doruri sătmărene” din Satu Mare (coregraf : Marian Sima, director Robert Laszlo) şi Ansamblul „ Călușarii” din Olt (coregraf Ispas Marian , director Nichita Dragomira).

Urmează şi o Gală a Folclorului internaţional cu „Nikomedia halk danslari top. g.s.k” (Turcia), Vilnius University Song and Dance Ensemble (Lituania), Quahuitl Ballet Folklórico de Saltillo (Mexic), „Rzpit Świniarsko from Chelmiec” (Polonia) şi „Roudelet felibren” (Franţa).

Pe scenă vor urca, de asemenea, şi Ballet Folclórico de Padre las Casas” (Chile), College Dance Ho Chi Minh (Vietnam), „Gorytsvit” (Ucraina), Folklorni ansambl „Sveti Đorđe” (Serbia) şi „Tsu-Flying Georgians Kazbeguri” din Georgia.

Sâmbătă 27 iulie 2019

Ora 1000  – Adunare Generală informativă I.G.F.
Ora 1100  – Întâlnire cu Asociația Națională de folclor din România și conducătorii de formații
Ora 1700 – Deschiderea expoziției de artă populară la  Galeria „Casa cu lei”
Ora 1800 –  ZIUA  TÂRGULUI DE ARTĂ POPULARĂ  (Pietonal). Expun artiști din România și din țările invitate
Ora 1900  Concert extraordinar susținut de ansamblurile folclorice: Ucraina, Lituania, Vietnam, Polonia, Franța, Chile, Mexic

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...