Un fenomen cum rar ți-e dat să vezi are loc, aproape seară de seară, la marginea unei păduri. Zeci de berze vin din toate părțile și se așează pe un copac. Apoi încep să clămpănească, se ridică și fac rotocoale în zbor, ca apoi să se așeze din nou, pe crengile copacilor. Spectacolul e unul extraordinar!
La marginea unei păduri din Blăjeni, aproape seară de seară, are loc un spectacol nemaivăzut!
După ce se înserează, încep să apară, în zbor, berze. Câte una, sau grupuri de 7 – 10 odată, toate îndreptându-se spre un copac, din care clămpăne prima barză ce ajunge în zonă.
Apoi, încep să clămpăne în cor, și, din când în când, se ridică, fac rotocoale, ca apoi să se așeze din nou pe crengi.
Conform Wikipedia, acest tip de „socializare” se întâmplă în perioada de împerechere. Iar cuplurile care se formează, se desprind de grupul mare.
La fel și aici, la marginea pădurii, din grupul mare se desprinde, periodic, câte un grup de două sau patru berze, care merg pe un alt copac, la o mică distanță de cel mare.
Spectacolul ține toată noaptea, până când începe să răsară soarele. Atunci, toate berzele o iau înapoi spre cuiburile lor.
„Eu nu am văzut niciodată așa ceva. Și din câte văd, sunt puii de anul acesta. Probabil că își fac perechile. Mi s-a părut foarte ciudat să văd zeci de berze într-un loc. În câte-o seară sunt mai multe, alteori mai puține. Dar de ordinul zecilor, oricum. Ce mi se pare și mai ciudat e că la o depărtare bunicică, stă în vârful unui copac o singură barză. Dar de câteva seri am tot văzut-o. Și tot singură”, ne-a povestit nenea Tofan, ce are plantația de afine din zonă.
Berzele sunt monogame, dar nu se împerechează pe viață.
Mai jos, câteva imagini foto și video din spectacolul berzelor:
[arve url=”https://youtu.be/2w6P0UH7jdo” /]