Bistriţa-Năsăud este primul judeţ care a lansat o platformă online în România care cuprinde nu doar o hartă a monumentelor, ci şi noutăţi legislative de mare interes sau exemple de bună practică.
Platforma online a fost prezentată zilele trecute, la Instituţia Prefectului, în prezenţa secretarului de stat în Ministerul Culturii, Alexandru Pugna.
Platforma este dedicată patrimoniului cultural din judeţul nostru şi poate fi accesată la adresa – www.patrimoniubn.ro.
Este vorba despre o platformă care conține totodată şi prima revistă online a județului intitulată Zestrea Monumentelor.
Alexandru Uiuiu, iniţiatorul proiectului şi directorul Direcţiei pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, a precizat că îşi propune să actualizeze periodic platforma, dar şi să atragă atenţia asupra unor pericole ale gestionării deficitare în cazul patrimoniului cultural.
Accesând această platformă aveţi ocazia să vă bucuraţi şi de o hartă interactivă a monumentelor care există în fiecare localitate din judeţ: https://patrimoniubn.ro/monumente-bistrita-nasaud-harta/
Pe lângă platforma online, la Prefectură a fost prezentat şi volumul „Marea Unire în Bistrița-Năsăud”.
Sunt două proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri care au fost realizate din sume alocate de Guvernul României prin Departamentul Centenar, la solicitarea Direcţiei pentru Cultură BN.
Cartea editată în 300 de exemplare conţine 3 secţiuni. Secţiunea istorică se referă la Primul Război Mondial şi la participarea cetăţenilor din Bistriţa-Năsăud la acest dramatic eveniment.
A doua secţiune se referă la Monumentele Eroilor din Primul Război Mondial şi se constituie într-un elogiu adus făuritorilor Marii Uniri. Este, totodată şi un îndrumător asupra condiţiei şi amplasării Monumentelor de For Public, pentru ca ele să facă cinste înaintaşilor.
A treia secţiune este un ghid legislativ în domeniul patrimoniului – primul de acest gen apărut în judeţ – util tuturor primăriilor şi instituţiilor care intră în conexiune cu problematica patrimoniului material şi imaterial din Bistriţa-Năsăud.
Lucrarea este coordonată de dr. Alexandru Uiuiu, cele 3 secţiuni fiind realizate de drd. Andrei Păvălean, consilier superior Legendi Levente şi consilier superior Camelia Târnovan.
Foto @ Instituţia Prefectului BN