Rezultatele examenului naţional de Bacalaureat au fost analizate astăzi, într-o conferinţă de presă la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Dacă la nivel naţional procentul de promovabilitate este de 69,07% – la nivel judeţean elevii au promovat în proporţie de 67,63%.
Camelia Tabără, şeful ISJ a remarcat „excelenta reuşită a liceului „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului, cu 96,1%”, dar şi saltul calitativ remarcabil, de la un an la altul, în cazul Liceului „Solomon Haliță” din Sîngeorz Băi.
Undeva la jumătatea clasamentului se plasează Colegiul din Beclean şi Colegiul Infoel, ceea ce nu este normal: „Titulatura de colegiu te-ar obliga să fii undeva în vârful clasamentului. Ne-am aştepta ca pe primele poziţii în clasamentul liceelor să se plaseze colegiile…”, a comentat Camelia Tabără.
Şeful ISJ Bistriţa-Năsăud aşteaptă explicaţii şi soluţii în legătură cu această situaţie.
Se desfiinţează clasele de liceu la Agricol
Liceele care s-au plasat pe ultimele poziţii în clasament nu au mai primit în acest an cifră de şcolarizare pentru clase de liceu.
Este vorba despre Liceul Forestier, Liceul Agricol din Bistriţa, Liceul „Henri Coandă” din Beclean şi Liceul din Feldru. Acestea vor rămâne fără clase de liceu din septembrie.
A fost şi recomandarea Ministerului Educaţiei ca în judeţ să existe 35% clase profesionale, iar restul clase de liceu.
„După cum arată statisticile din acest an, dacă punem la socoteală şi copiii care rămân corigenţi, cam 60% au nivelul de achiziţii minimal de nota 5. E corect ca acei copii să continue ciclul liceal, ceilalţi trebuie îndrumaţi şi consiliaţi să facă şcoli profesionale. Pentru că nu mai recuperează decât chiar cazurile singulare. Ne amăgim: nu fac nici şcoală, nu învaţă nici o meserie, în condiţiile în care societatea solicită aşa ceva…”, a mai punctat Camelia Tabără.
Profesorii ar trebui să dea socoteală
S-au realizat inclusiv statistici pentru promoţia actuală de elevi care au absolvit liceul. A ieşit un foarte interesant clasament: Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud va solicita directorilor de licee şi colegii anumiţi indicatori de calitate pentru promoţia actuală.
„Pentru că de multe ori procentele sunt amăgitoare şi înşelătoare, unii profesori care au primit copii în clasa a IX-a cumva trebuie să dea socoteală de rezultatele care se obţin… Ceea ce vedem afişat pe site-ul ministerului include şi restanţierii, care nu sunt relevanţi”, a mai subliniat Camelia Tabără.
Rezultate nepermis de modeste s-au înregistrat la Liceul Silvic din Năsăud şi la Liceul din Maieru: „Aici sunt 10 copii din promoţia actuală, dar niciunul nu şi-a luat Bacalaureatul…”
Şcolile vor fi obligate până în 15 octombrie să prezinte la ISJ un raport anual de evaluare internă – un document care trebuie să fie public, de regulă se postează pe site-ul şcolilor, dar e atât de stufos, încât aproape nu reuşeşti să descoperi nimic în acest raport.
„Vom cere şcolilor să-şi facă măsurători foarte clare pentru numărul de elevi intraţi la început de ciclu şi cei care termină şcoala. Ne preocupă deopotrivă şi copiii corigenţi. La nivelul judeţului, la clasa a VIII-a acest procent a scăzut faţă de anul trecut, când am avut 20%, la 15%…”, a mai spus Camelia Tabără, subliniind că s-a identificat încă o problemă: foarte multă neglijenţă în înregistrarea absenţelor.
Foto – Liceul „Radu Petrescu”, Prundu Bârgăului