La 755 de ani de la prima atestare documentară a orașului nu ne putem mândri cu prea multe. Ceea ce ar fi trebuit să fie simbolul central al Bistriței lasă de dorit. Uite în ce stadiu sunt lucrările de restaurare la care se lucrează de aproape un an.
Este cel mai înalt turn medieval din România, singura biserică cu lift la nivel național și cel mai de suflet lucru al bistrițenilor. Primăria Bistriţa a obţinut o finanţare de 2,8 milioane de euro pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice, care este vizitată anual de peste 15.000 de turişti.
Proiectul este realizat de firmele de specialitate Iasicon SA Iași cu MIS Grup SRL Anieș. Acesta respectă toate normele în vigoare, conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Bistrița, Mihai Ruști.
Restaurarea Bisericii Evanghelice are în vedere introducerea acesteia în circuitul turistic internațional… însă mai avem mult până departe! Dorind să aflăm mai multe despre arhitectură și despre cum ar trebui să arate biserica, l-am contactat telefonic pe Sever Moldovan, care nu a dorit însă să discute cu reporterul Bistrițeanul.ro. Alți reprezentanți ai Primăriei s-au arătat mai îngăduitori, iar astfel am aflat că în anii 1995-1996 a fost restaurată fațada dinspre primărie, cea de culoare albă. Restul bisericii are diferite nuanțe de crem, în funcție de cum bate soarele pe fiecare fațadă.
Un lucru este clar! Biserica nu este și probabil nu va mai fi ce a fost și nu va mai arăta ca odinioară. Deși administratorii ei, respectiv Primăria Bistrița susțin că vor să păstreze caracterul și arhitectura de dinainte, noul model de Biserică Evanghelică nu aduce deloc cu cel vechi.
Balustrada balconului reprezintă un periol pentru turiștii care se aventurează să urce în turn pentru o sumă modică de câțiva lei. Un factor care nu este deloc favorabil pentru lăcașul de cult este faptul că majoritatea focurilor pirotehnice se trag din balconul bisericii la orice fiestă a orașului. Iar dacă cei ce ne vizitează rămân doar cu o amintire neplăcută, cetățenii Bistriței rămân însă cu vechiul turn al cărui balcon se surpă puțin câte puțin, cu mizeria, cu animăluțele moarte și, cu puțin noroc, cu amintirea vremurilor de altădată.
[arve url=”https://youtu.be/DhIQpLpeDt8″ /]