Conform unui ordin al Ministerului Educaţiei, judeţul nostru a devenit centru regional pentru contestaţii la Evaluarea Naţională – a precizat astăzi Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Asta înseamnă că în Bistriţa-Năsăud se vor corecta lucrările din alte trei judeţe, într-un interval de timp destul de scurt.
„Dacă la nivel de Bacalaureat încercăm să constituim centre mari, nefiind o problemă să transportăm elevii mai mari, în cazul elevilor de clasa a VIII-a ne străduim să-i lăsăm pe fiecare în şcoala în care a învăţat. Emoţiile lor sunt mari şi vorbim totuşi de copii mai mici…”, a explicat Camelia Tabără.
Totuşi, regulamentul nu permite să existe centru de examen atunci când în şcoală există sub 10 copii de clasa a VIII-a.
„În patru ani de zile 20 de şcoli au scăzut la nivel de generaţie de clasa a VIII-a sub 10 copii, avem un clasament al şcolilor, iar de la an la an categoria celor cu elevi sub 300 creşte de la an la an…”
2502 elevi s-au înscris la Evaluarea Naţională, a mai spus Camelia Tabără, amintind că nu au putut fi înscrişi cei 352 de corigenţi ai acestui an şcolar – adică un procent de 13, 9% – în scădere faţă de anul trecut, când s-au înregistrat 19,6% corigenţi.
„S-au depus 118 contestaţii la Limba română, 114 contestaţii la Matematică şi una la limba maternă. Lucrările vor fi recorectate într-o comisie, practic se dau patru note pentru aceeaşi lucrare, iar sâmbătă se vor afişa rezultatele finale”, a precizat Camelia Tabără.
Referitor la admiterea în liceu, şeful ISJ a subliniat că, aşa cum prevede OMEN 4057 / 2019, pentru clasa a IX-a există în Bistriţa-Năsăud 2856 locuri pentru 2854 absolvenți
- 66 clase de liceu (teoretic, vocațional și tehnologic)
- 36 clase de profesională ( 35 % din cifra de școlarizare ) din care 2,5 dual
- 4 clase învățământ special profesional
- 4 clase învățământ postliceal
Există, totodată o ofertă consistentă la 19 licee și școli profesionale pentru 1008 elevi.
70 de elevi se pot orienta spre clasele de învăţământ dual: COMELF S.A va susţine financiar o jumătate de clasă de lăcătuși şi o jumătate de clasă în care vor fi pregătiţi sudori – la Liceul „Grigore Moisil” din Bistrița.
Cei de la Iproeb vor susţine financiar o clasă care va pregăti electricieni, la Liceul Tehnologic din Feldru, în timp ce MEGATITAN va susţine o jumătate de clasă în care se vor pregăti sudori, la Școala Profesională din Târlișua.
Între specializările de care se vor putea bucura absolvenţii de clasa a VIII-a care optează pentru şcoli profesionale se numără:
- Operator la mașini cu comandă numerică – 2 clase
- Lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic – 3 clase
- Mecanic auto – 5 clase
- Sudor – 3,5 clase
- Tâmplar universal
- Electrician exploatare joasă tensiune – 2 clase
- Zootehnist
- Brutar – patiser – preparator – produse făinoase
- Ospătar (chelner) vânzător în unități de alimenntație – 2 clase
- Bucătar
- Cofetar – patiser
- Frizer-coafor – manichiuristă – pedichiuristă
- Comerciant – vânzător – 3 clase
- Instalator instalații tehnico – sanitare și de gaze
- Confecționer produse textile – 2 clase
- Pădurar
- Operator fabricarea și prelucrarea polimerilor
- Lucrător hotelier / Recepționer – distribuitor