Zeci de persoane din comuna Cetate se află în aceste momente în fața sediului Aquabis. Aceștia sunt nemulțumiți de câteva măsuri „impuse” de instituție. ”Variante sunt, dar nu vor!”, spun supărați protestatarii.
Intrarea în sediul Aquabis e blocată de zeci de persoane venite din comuna Cetate. Aceștia protestează împotriva deciziei Aquabis de a le furniza apă din Bistrița.
Cea mai arzătoare problemă pe care o avem e că apa care ne vine în Satu Nou, Petriș și Orhei, nu ne mai vine de la Cușma, care era o apă netratată, dar era foarte bună. Ne aduc acuma apă din Bistrița, cu clor și alte impurități”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, Sângeorzan Dustian din Cetate.
Mai mult, oamenii se plâng că apa nici nu vine constant, deseori lipsind și câte o zi și jumătate, dacă nu o noapte. Aceștia se plâng că se întâmplă săptămânal ca de două, trei ori să nu aibă apă.
”Anul trecut s-a terminat canalizarea, cu fonduri europene. Dar nu e funcțională. Și pe toți oamenii care consumă apă s-a făcut o hotărâre ca să-i pună să plătească și canalizarea. Au dublat prețul la apă”, a mai spus Sângeorzan.
Durerea oamenilor e că la sat se folosește foarte multă apă. O vacă, spre exemplu, ar consuma câte 50 – 60 de litri de apă pe zi.
Astfel, oamenii au venit să protesteze. Directorul ar fi stat de vorbă cu ei, foarte puțin.
”Ne-a băgat în sală pe toți și când ne-a auzit problema a zis că de la Cușma nu ne poate da apă, că nu e apa noastră. Și a plecat după 30 de secunde. Acuma sunt cinci oameni sus care încă vorbesc cu el”, au mai spus protestatarii.
Localnici din Cetate mai susțin că apa care ar veni din Cușma nici nu ar trebui plătită, exact cum e la cei din Cușma, Dorolea și din Ghinda.
”Orice reclamații am făcut nu s-au luat măsuri. Plus că la ce sesizări facem, nici măcar un răspuns. Eu aștept un răspuns de la ei de un an de zile. Și dacă nu ne rezolvă problemele astea, săptămâna viitoare venim mai mulți. Și blocăm Aquabis. Sau, mai este o variantă, vom închide, așa cum am mai făcut-o, robinetele care duc apa la Dorolea, Ghinda, la Bistrița, ca să ne vină apa nouă, la Satu Nou, Petriș și Orhei. Există soluții. Dar nu se dorește rezolvarea lor”, au explicat protestatarii.
”La Cușma nu mai avem apă destulă pentru toți. Din 9 râuri câte erau, mai sunt 5, din cauza defrișărilor. Așa că am decis ca celor din Cetate să le dăm apă din Bistrița. Dar ei nu vor, numai din Cușma. Ori nu avem cum să le dăm. Le-am explicat, dar ei au zis că nu le place apa de vale, că le trebuie de la Cușma”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, directorul Aquabis, Ioan Șandru.
[arve url=”https://youtu.be/AAK3IUL7k_E” /]