„Am adus comunității locale acest proiect pentru a consolida relațiile dintre cele două țări europene care – istoric și cultural – au o relație specială de secole!”, își motivează demersul Cristina Iurișniți, deputat USR care s-a implicat decisiv în proiectul Sezonul cultural Franța-România!
Din 1997, Bistrița și Besançon sunt orașe înfrățite și periodic există proiecte care promovează și consolidează cooperarea dintre cele 2 comunități.
Ca profesor la Colegiul „Andrei Mureșanu”, manager de proiecte de cooperare educațională, și acum deputat de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți a reușit să atragă pentru tinerii și profesorii Bistriței aproximativ 30 de mii de euro în ultimii ani.
Vineri, 17 mai, la Casa Argintarului, va avea loc o dezbatere plasată sub egida – „Pașaport pentru Europa viitorului”.
Ultimul proiect din cadrul Sezonului Franța-România aduce în atenție nu doar schimburile culturale între școli, asociații de prietenie și profesionale – ci și dimensiunea europeană a Francofoniei, a schimburilor economice și turistice prin promovarea agricultorii bistrițene și a producătorilor locali: apicultori, fermieri, artizani.
„Producătorii locali din județ, cei din Asociația Produs în Bistrița-Năsăud care au participat și la acțiunile de la Besançon, au nevoie de sprijinul deocamdată prea firav al autorităților locale. De cele mai multe ori e dezinteres și nepăsare!
Este mare nevoie de investiții pentru fermele agro-turistice din județ, pentru colectarea și prelucrarea produselor locale, de promovare, de schimburi de experiență cu fermierii francezi, de un cadru legislativ în special la nivel european care să încurajeze dezvoltarea producătorilor locali!”, consideră deputatul USR Cristina Iurișniți.
Deputatul e convins că este absolută nevoie de eliminarea birocrației în accesarea fondurilor europene, pentru ca producătorii locali să fie promovați, pentru ca produsele locale identitare să fie certificate: „Legislația europeană și cea națională trebuie să vină cu finanțare clară în sprijinul micilor fermieri și a producătorilor locali care prin agro-turism pot să aducă valoare adăugată județului…”, punctează Cristina Iurișniți.
Iată si programul acțiunilor din aprilie-iulie, dar și a evenimentului de vineri 17 mai: