Îmbrăcați așa cum se cuvine, în cămăși tradiționale românești, cu zâmbetul în priviri și icoane în suflet, zeci de elevi de la Liceul de arte „Corneliu Baba”, coordonați de profesoara Oana Cârlig, ne poftesc pe toți, și în acest an, la Masa Raiului…
A fost atent și minuțios încropită de zeci de elevi din clasele a IX-a și a X-a care studiază Arhitectura la Liceul de Arte „Corneliu Baba” și a fost numită Masa Raiului / Icoana din sufletul meu.
Expoziția poate fi admirată în aceste zile de sărbătoare la Centrul Comunitar pentru tineret de pe Pietonalul Liviu Rebreanu – fiind un excelent exemplu de mobilizare și muncă în echipă, dar și un mod practic de a descoperi frumusețea unei tradiții și expresivitatea prin intermediul artelor.
„De multe ori vorbim teoretic că ar fi frumos să ne păstrăm tradițiile, dar dacă rămânem doar la vorbe, fără fapte, la declarații fără acțiuni propriu-zise – trec și tradițiile, așa cum trec și cuvintele… Până la urmă e important să acționăm în mod direct. Așadar cred că o expoziție de icoane precum Masa Raiului este un bun prilej de a descoperi o tehnică pe care nu am inventat-o noi, dar pe care putem s-o continuăm, așa cum s-a manifestat ea în secolele 18 și 19, în satele din Transilvania… În felul acesta o tradiție activă cândva, devine vie acum. Îi oferim o utilitate directă și o frumusețe aparte în lumea în care trăim noi azi…”, a explicat profesorul Vasile Duda.
El a subliniat și că este vorba despre o lecție de estetică în sens modern, elevii coordonați de profesoara Oana Cârlig ocupându-se nu doar de modele și izvoade, ci și de rame care conțin arhaismul și patina trecutului: „Nu este frumos ceea ce este nou și strălucitor – ci ceea ce se potrivește, ceea ce își găsește locul potrivit ca textură, ca nuanță, ca elemente care se asociază cu întregul”, a remarcat Vasile Duda.
Este o încăpățânare a mea – a recunoscut profesoara Oana Cârlig. „În urmă cu 11 ani am început prima expoziție de icoane pe sticlă, cu elevii de clasa a VI-a, a VII-a… Mi-am dorit foarte mult ca toți elevii care trec prin mâna mea, chiar dacă doar pentru un an sau doi, să afle măcar câteva dintre tainele icoanelor… Am elevi care au terminat demult liceul de arte și care mi-au spus că încă mai șltiu, încă mai țin minte cum se lucrează o icoană pe sticlă…”
Profesoara Oana Cârlig a explicat celor prezenți că și-a propus prin intermediul expoziției Masa Raiului și de comun acord cu elevii participanți – să-l ajute totodată pe Vlăduț Urian: „Cei care doresc să facă o donație pentru Vlăduț Urian, vor primi din partea noastră, în dar, o icoană… În felul acesta simțim și noi că prin munca noastră contribuim la ajutarea unui copil care are nevoie de un tratament costisitor…”
[arve url=”https://youtu.be/3TMQoxJH5ts ” /]