Corina Crețu, comisar european, a fost prezentă azi la Bistrița. Aceasta a explicat că „limitările” în accesarea fondurilor europene sunt invenții românești. Chiar și comunele mici, sau tinerii, pot accesa fonduri. Comisarul a explicat că oricum se dorește simplificarea metodologiei de atragere a fondurilor și a explicat modul ideal de a face planurile.
În cadrul unei conferințe de presă a celor de la PRO România, Comisarul european Corina Crețu a explicat de câte „aberații” se bate atunci când discută cu autoritățile locale sau județene despre atragerea de fonduri europene.
„Am aflat că în ghiduri s-a introdus o restricție, care nu e europeană, aceea de a se limita investițiile la 1,5 milioane euro. Este o greșeală, în opinia mea. Pentru că fondurile europene sunt pe șapte ani, și sunt făcute tocmai pentru a lăsa posibilitatea autorităților locale să construiască investiții mari, care nu pot fi suportate din bugetul național. Așa se procedează în toate țările”, a explicat Corina Crețu.
Aceasta a explicat că România este țara cu cele mai multe condiționalități. Dar cu toate acestea, fondurile europene sunt ȘI pentru comunele mici.
„România, din păcate, e țara care adaugă cele mai multe condiționalități în plus servindu-le autorităților locale ideea că acestea sunt europene. Nu sunt norme europene! De pildă, cele legate de comunele sub 2000 de locuitori, pentru că tuturor primarilor comunelor sub 2000 de locuitori li se resping proiectele de apă și canalizare, spunându-li-se că UE nu investește în comunele sub 2000 de locuitori. Din contră! Fondurile noastre se duc către cei mai vulnerabili și cei mai săraci. 80 la sută din fondurile noastre ar trebui să meargă către cei mai săraci și vulnerabili”, a mai spus comisarul.
Corina Crețu a explicat că se dorește simplificarea procedurilor pentru următorul exercițiu.
„Cei ce lucrează pe fonduri europene sunt siderați că se adaugă atât de multe condiționalități. Eu din contră, am propus o simplificare radicală. Îmi vine să plâng când văd că tinerii nu depun proiecte pentru fonduri europene din cauza birocrației și a normelor complexe. Pentru 2021- 2027, noile regulamente vor prevedea același set de reguli, pentru cele 7 fonduri europene, cu jumătate mai restrânse ca cele actuale. Interesul nostru e ca proiectele să se facă și beneficiarii să se concentreze pe realizarea lucrărilor, nu pe dosare. De exemplu, pentru un proiect de infrastructură, sunt necesare luni întregi în care se semnează hârtii. Aceasta nu e o regulă europeană. Celelalte state membre depun dosarele în format electronic, fără atâtea hârtii și semnături. Încercăm să simplificăm procedurile!”, a susținut comisarul european.
Aceasta a dat exemplul primarului din Beclean care a reușit să atragă fonduri europene pentru numeroase proiecte. Arătând astfel că e posibil să accesezi fonduri chiar dacă ești dintr-o localitate mai mică.
„E important pentru mine să văd că, cu toate obstacolele puse (n.r. de birocrația statului român) sunt primari care înțeleg nevoia de a accesa fonduri europene și a demara proiecte masive”, a mai spus Corina Crețu.
[arve url=”https://youtu.be/Fuoosrbjv_U” /]
„Noi am semna orice. Proiect mare sau mic. Nu contează suma. Numai să vină și să putem să dăm banii. Dar nu se depun proiecte. Iar dacă se depun și le sunt aprobate, nu se implementează. Și dacă noi nu primim facturi, nu avem ce deconta. Că așa e cu fondurile europene. Dar noi, am semna orice proiect. Numai să le depună, să se poată investi!”, a concluzionat comisarul european Corina Crețu.