Consiliul Județean a întocmit o comisie ce va lua la puricat cazurile minorelor gravide din centrele DGASPC. Președintele instituției a explicat că „absolut fiecare angajat va fi sancționat pentru neîndeplinirea sarcinilor pe care le au. Iar coordonatorul verificărilor trebuie să fie neutru și să nu aibă idei preconcepute”.
Discuții intense azi, la ședința de Consiliu Județean, pe tema celor două minore însărcinate, din centrele din Teaca și Beclean. Chiar de dimineață, președintele instituției anunța formarea unei comisii care va investiga cele două cazuri.
Mai multe puteți reciti AICI:
„Am mai vorbit și dățile trecute despre problema adopției în județ și în țară. Rezolvarea problemelor copiilor instituționalizați este doar prin adopție. Ce face biroul de adopție? Câți copii s-au adoptat în 2018? E o problemă gravă! Peste 2500 de copii abandonați în fiecare an. Mai mult, în centre, de ce se întâmplă acolo sunteți în primul rând dumneavoastră responsabil, domnule Puica. Sunt deja copii mari, maturi, de 17 – 18 ani care stau împreună în aceleași apartamente. Există probleme grave. Eu ca și profesor la Teaca am aflat niște lucruri din ce mi-au zis copiii de am rămas… Sunt probleme ce trebuie rezolvate. Supravegherea trebuie să fie mai bună”, a început discuția consilierul județean Samuel Coman.
„Și eu subscriu la ce spuneți dumneavoastră, problemele sunt grave. Și eu cred că relaxarea legii adopției ar fi una dintre soluțiile de rezolvare a acestora. În urma lucrurilor regretabile care s-au întâmplat, am dispus constituirea unei comisii de analiză serioasă care, într-un termen rezonabil, trebuie să vină înaintea noastră cu o informare foarte clară a tot ce s-a întâmplat acolo. Pornind de la fond, analizând de ce educator, pedagog, șef de centru, director, ș.a.m.d. nu au informat în timp real pe cine trebuiau să informeze, și până la cine se face vinovat de nerespectarea regulamentelor de ordine interioară. Pe zona de cazare mixtă aș fi pe aceeași lungime de undă cu dumneavoastră. Numai că legislația a fost făcută cu mult timp în urmă. Aceste lucruri într-adevăr fac o expunere mai mare la riscuri. Statul român plătește educatori, pedagogi, supraveghetori pentru fiecare apartament. Deci colegii noștri din această comisie vor trebui să facă o evaluare serioasă. Competența lor merge însă până la un anumit nivel. Cel administrativ. Pentru alt tip de încălcări ale legii sau regulamentelor sunt alte instituții ale statului abilitate. Am cerut vicepreședintelui Puica, cel care coordonează această comisie, să fie neutru, fără a merge cu idei preconcepute. Trebuie făcută o analiză foarte serioasă la fond, din punctul meu de vedere, ca să putem preveni viitoare situații de acest gen. Trebuie analizat absolut FIECARE angajat, indiferent de poziția care o ocupă în cadrul DGASPC, să fie sancționat conform regulamentelor și legii pentru neîndeplinirea sarcinilor care le au”, a spus Radu Moldovan, președintele CJ BN.
Acesta a subliniat că eforturile de reabilitare a centrelor de copii, construirea caselor de tip familial, sunt toate încercări de a crea condiții cât mai aproape de „viața de familie”.
„Nu vom putea reda niciodată mediul unei familii copiilor, dar prin investițiile pe care le facem, încercăm să ne apropiem cât de mult. De aceea ne bucurăm și de cele 7-8 case de tip familial în care vor fi mutați copiii din Centrul de la Beclean”, a mai spus Radu Moldovan.
Și Vasile Marc a luat cuvântul pe această problemă, subliniind faptul că și școlile au un rol esențial în educarea copiilor și avertizarea lor cu privire la pericolele la care se expun în astfel de situații.
„Aștept cu nerăbdare raportul comisiei pentru a afla cine, cum, când, unde și de ce s-au întâmplat aceste cazuri nefericite”, a conchis președintele CJ BN.