Zeci de profesori și elevi din Turcia, Italia, Polonia și Bulgaria s-au delectat ieri, la Bistrița, cu un concert de extraordinar susținut de corul Adoratio, de la Centrul Județean pentru Cultură. Oaspeții participă în aceste zile la ultima întâlnire a proiectului Erasmus + „Think Wisely, Take the Best Decision!” – coordonat de Școala Gimnazială Nr 1 din Bistrița.
Școala Gimnazială nr. 1 Bistrița este în această săptămână gazda partenerilor din cadrul proiectului Erasmus + „Think Wisely, Take the Best Decision!”.
Delegația este formată din 27 de profesori și elevi din Turcia, Italia, Polonia și Bulgaria. Coordonatorul proiectului în România, profesor Cristina Hădărău, a anunțat că tema acestei mobilități este „Implicare civică”, astfel încât, pe întreaga durată a acestei vizite, elevii vor participa la diverse activități care se încadrează în tema dată.
Ieri seară, la Sinagogă s-a derulat o primă acțiune de impact în comunitatea locală: un concert în parteneriat cu Liceul de Muzică „Tudor Jarda” și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița, organizat de profesoara Carolina Karoli.
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/D_JrGEifZd4″ /]
Este un prim exemplu din această săptămână multiculturală, menit să conștientizeze în rândul elevilor importanța coeziunii sociale, precum și promovarea activităților cu scop caritabil, ca făcând parte integrantă din viața socială în comunitatea noastră – au precizat coordonatorii proiectului.
[arve url=”https://youtu.be/ZXqts8sJ_14″ /]
„Ne dorim să sădim în sufletul elevilor dorința de a se implica civic, de a acorda mai multă importanță participării la proiectele locale care sunt promovate și de școala noastră prin acțiuni de protejare a mediului, de responsabilizare cu privire la îndatoririle civice din cadrul comunității, precum și prin acțiuni filantropice, așa cum este cea din seara aceasta”, a explicat directorul Școlii Gimnaziale nr 1 Bistrița, profesoara Ancuța Mihaiu.
„Ne bucurăm nespus de mult pentru elevii noștri, care prin participarea la astfel de proiecte europene multiculturale, au ocazia să cunoască elevi din alte școli din Europa, să descopere împreună valorile care-i unesc ca cetățeni ai Uniunii Europene și să învețe împreună în contexte culturale diferite. Avem certitudinea că astfel de experiențe sunt foarte importante în educația lor. Pentru că, pe lângă multiplele avantaje de dezvoltare a abilităților de comunicare în limba engleză și de promovare a valorilor europene, acestea previn totodată comportamentele rasiste și xenofobe și combat stereotipurile, având un efect educativ pe termen lung. De asemenea, crește și motivația tinerilor de a participa la viitoare activități de educație non-formală ”, a subliniat Cristina Hădărău, coordonatoarea acestui proiect.
„Le mulțumesc profesorilor din echipa de proiect care m-au sprijinit pe deplin în organizarea activităților acestei săptămâni, le mulțumim tuturor partenerilor noștri, elevilor și părinților implicați… Sper ca partenerii noștri să aibă o săptămână minunată la Bistrița!”, a conchis profesoara Cristina Hădărău.
Programul concertului de ieri a cuprins câteva piese interpretate de corul Adoratio, dirijat de profesoara Carolina Karoli, dar și scurte recitaluri poetice în limbile poloneză, turcă, italiană și bulgară. Spectacolul a fost completat de un moment de teatral regizat de Eugenia Rusu și interpretat de Rodica Cornea și Laurențiu Hofnar, un scurt balet prezentat de Trupa de balet de la Școala de Arte Bistrița (coregrafia Gabriela Cochisă), dar și inspirate momente muzicale susținute de Bogdan Popa (chitară), Paul Gălățean (pian), Mateo și Stefano Parenti alături de clasa I de la Școala Gimnazială Nr 1 din Bistrița.