2.7 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 21, 2024

În urmă cu 20 de ani, erau folosite tije sudate în atelierul spitalului, acum un aparat radiologic arată coloana vertebrală 3D în timp real

În cadrul unei conferințe de presă de prezentare a bilanțului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, managerul unității medicale, Gabriel Lazany, a vorbit despre cum au evoluat procedurile și aparaturile în ultimele 2 decenii. De la tije sudate în atelierul mecanic al spitalului, la aparate radiologice ce arată coloana vertebrală 3D, în timp real.

Pașii pe care i-a făcut Spitalul Județean de Urgență Bistrița în ultimii ani sunt de necontestat. Unele secții ale unității medicale au ajuns să fie mult mai bine dotate ca cele ale unor mari centre universitare.

Printre dotările cu care se mândrește unitatea medicală se numără un aparat radiologic cu braț în C, cu reconstrucție 3D în timp real, care se folosește în special pentru coloana vertebrală.

„Arată pe ecran cum sunt poziționate șurubele în timp real, astfel încât, orice problemă să poată fi corectată în aceeași intervenție chirurgicală, nu după ce se face un CT și RMN de control, să se reintervină. Este unul dintre puținele echipamente care se află la ora actuală în dotarea unui spital județean în România. De asemenea, aparatul de litrotiție extracorporeală – este un echipament, care sparge pietrele la rinichi fără ca medicul să fie nevoit să intervină invaziv”, a explicat astăzi, la prezentarea bilanțului, managerul spitalului, Gabriel Lazany.

Acesta a mai vorbit și de situația în care a găsit spitalul în urmă cu aproape 20 de ani, când s-a angajat. Tijele folosite la pacienți erau adesea sudate și prelucrate în atelierul mecanic al spitalului și mai apoi sterilizate și implantate în oameni.

„Eu m-am angajat la spital în anul 2000 ca șef al serviciului de aprovizionare. În anul 2000 am început să pun niște întrebări vis-a-vis de numărul mare de electrozi de sudură din inox care se cumpărau la spital. Mă, da de ce dăm atâta pe astea? Păi nu, că facem tije cu ele. Deci în atelierul mecanic al spitalului aveam angajați doi oameni care dădeau pilitura aia jos de pe ele, luau cu smirghelul, după care le măsurau, le îndoiau, le sterilizau și aia se implanta în oameni”, a precizat Gabriel Lazany.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...